El Rec Comtal, patrimoni i espai de cohesió social

Un documental posa en valor la lluita veïnal per dignificar el tram entre Can Sant Joan i Vallbona

El recorregut arrencarà a la Casa de la Mina
Arxiu/ntonio Alcántara
D'esquerra a dreta, Carmen Fructuoso, Raquel Cros i Antonio Alcántara, participants en el documental (Fotos: Eric Moner i Antonio Alcántara)
Visualització del curtmetratge a la Casa de les Aigües

La Casa de les Aigües va acollir diumenge passat l'estrena del documental 'El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú', produït per les entitats La Perifèrica, Òmnium Cultural i l'AV Can Sant Joan. El curtmetratge, de 15 minuts, mostra el procés de recuperació d'aquest canal milenari com a patrimoni natural i cultural a través de les veus dels veïns de Can Sant Joan i Vallbona.

La iniciativa forma part del projecte 'Revoltes', d'Òmnium Cultural, i va néixer el 2020 com una resposta a la impossibilitat de fer itineraris guiats pel Rec Comtal a causa de les restriccions de mobilitat per la covid-19. Mitjançant els testimonis de figures del barri, el vídeo fa un repàs històric dels diferents usos que ha tingut l'espai per part de la comunitat i el seu paper com a nexe entre Can Sant Joan i Vallbona. 

El curtmetratge també narra la lluita dels veïns per reclamar a les administracions la dignificació del Rec, un espai que va estar molts anys abandonat, amb poca neteja i manca d'il·luminació. Arran de les reivindicacions veïnals, els ajuntaments de Montcada i Barcelona, amb el suport del Consorci del Besòs, van coordinar les obres de rehabilitació de l'espai, que van començar el 2015. Les inversions han permès convertir el Rec i el seu entorn en un punt de trobada agradable i cuidat, dinamitzat per projectes comunitaris com 'El Rec es mou'. 

"El Rec Comtal és un espai de cohesió social amb activitats inclusives on tothom pot tenir el seu lloc i permet interaccions entre la gent del mateix barri", va explicar Carmen Fructuoso, membre de La Perifèrica. El curtmetratge també introdueix la denúncia dels residents limítrofs, que alerten sobre episodis d’incivisme al tram entre Montcada i Barcelona.

La presentació del projecte es va fer en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, que han inclòs dues visites guiades per conèixer el Rec Comtal entre els barris de Trinitat Nova, Sant Andreu i Can Sant Joan. 

Deixa un comentari