Els grups donen per perduda la temporada d’estiu i confien reactivar-se a la tardor

La Pegatina, Itaca Band, L’Home Invent i les cantants Lil Russia i Anna Casado expliquen els seus nous projectes i com afronten la nova normalitat

Lil Russia ha publicat l’EP ‘Zalamera’ amb la producció del músic granadí Jazzmavn
Ángel Sorroche
Itaca Band, en un dels últims assajos que va fer abans que es declarés l’estat d’alarma, que ha capgirat tots els seus plans
La Pegatina, al bar Eleven Club de Madrid, en una de les fotografi es de promoció del seu sisè disc d’estudi ‘Ahora o nunca’, publicat el 2018
Anna Casado, fundadora del grup Maktub Sextet, ha aprofi tat el confi nament per reinventar-se
Fran Delgado, en primer terme, amb la resta de components de L’Home Invent, una banda nascuda el 2018

Els grups de música donen per perduda la temporada de concerts de l’estiu, ja que un dels primers efectes de l’estat d’alarma va ser l’anul·lació de totes les actuacions. Els artistes locals confien que el panorama de concerts pugui reactivar-se de cara a la tardor, tot acceptant que l’anomenada ‘nova normalitat’ planteja moltes incògnites sobre com serà a partir d’ara la relació amb el seu públic. Malgrat això, la majoria ha aprofitat la paralització de les seves agendes per dedicar més temps als processos creatius i engegar nous projectes. Hem parlat amb els grups La Pegatina, Itaca Band i L’Home Invent i les artistes Anna Casado i Lil Russia per conèixer com afronten el futur.

La Pegatina 

La banda montcadenca, acostumada a actuar davant de grans multituds, ha hagut de cancel·lar la gira que tenia previst fer aquest estiu per Europa. En aquests moments, es troba immersa en la gravació del seu setè disc d’estudi i el novè de la seva trajectòria, que veurà la llum a mitjan de setembre, si no hi ha cap ensurt. “A l’octubre, tenim previst fer la gira de presentació del nou treball a grans espais de Madrid, Bilbao, La Corunya, Saragossa i Catalunya”, ha explicat un dels components del grup, Rubén Sierra, qui supedita la publicació del disc al manteniment d’aquestes cites. “Si les actuacions s’haguessin d’ajornar, també modificaríem la data de publicació del disc”, ha remarcat Sierra. 
Tres dels temes es van preproduir durant el confinament i un d’ells veurà la llum en forma de single el 26 de juny. “És una cançó molt festiva, que retorna als nostres origens rumbers”, explica el músic. El grup assaja aquests dies al seu local de Mas Rampinyo per enllestir la resta de temes del nou disc, que gravarà a final de mes. També ha aprofitat l’inici del desconfinament per fer les fotografies de promoció i començar a gravar els videclips d’algunes de les cançons.

Itaca Band 

La pandèmia va estroncar la segona fase de la gira de presentació del seu darrer disc ‘La lengua de los pájaros’, publicat fa poc més d’un any. La banda està a l’expectativa de com evolucioni la situació ja que en el seu cas –el grup està format per 13 persones més l’equip tècnic– actuar amb aforaments reduïts no els hi resulta rendible. “Si fossim un equip de futbol de primera divisió, podríem dir que estem lluitant per la permanència”, diu el cantant, Albert García, qui creu que caldrà allargar un any més la promoció del darrer disc. El músic, que ha aprofitat el confinament per escriure noves cançons, veu el futur ple d’interrogants, especialment sobre com canviaran la interacció amb el públic i l’organització dels concerts. García també s’ha mostrat crític amb la profusió de propostes musicals gratuïtes a les xarxes socials “perquè estan donant un fals missatge que la cultura no té un cost, oblidant que al darrera de qualsevol creació hi ha hores de feina i persones que ens hi guanyem la vida”.  

L’Home Invent 

El grup va publicar el seu primer EP a final de març, en ple confinament. ‘La guerra de l’Emú’ està format per quatre temes “que fan un viatge per una etapa de crisi personal, des del moment de la trencadissa fins a l’eufòria de saber que te n’has sortit, després d’estar un temps totalment perdut”, explica l’autor de les cançons i líder de la banda, Fran Delgado. El títol de l’EP fa referència a la lluita de l’exèrcit australià contra una plaga d’ocells que va afectar els camps de conreu del país als anys trenta del segle passat. La pandèmia va interrompre bruscament totes les acccions de promoció de la banda, des dels concerts fins a les fotografies noves del grup. “No tenim ni idea del que passarà, però està clar que actuar en segons quines sales no sortirà rendible per a molts grups a causa de la limitació de l’aforament”, diu Delgado.

Maktub Sextet

Una altra artista que va publicar disc en ple confinament va ser Anna Casado i la seva banda Maktub Sextet. A ‘Flamencos y otras aves migratorias’ rescata melodies i ritmes de l’antiga Mediterrània i de l’Orient­ Mitjà. L’artista reconeix que la crisi sanitària ha estat una debacle a nivell econòmic per al sector, però que, a nivell personal, la parada obligada li ha permès renovar-se artísticament i plantejar-se nous projectes. “He acabat una sèrie de cançons on retorno a la música més urbana i a les quals donaré sortida l’any vinent”, explica la cantant, que ha sobreviscut aquests mesos fent classes telemàtiques de flamenc amb alumnes d’Anglaterra i dels Estats Units. Afectada per un ERTO al ‘tablao’ flamenco on treballa de professora, lamenta que aquesta crisi suposi la desaparició de grups de música i critica que alguns festivals estiguin imposant condicions “vergonyoses” als artistes participants.

Lil Russia 

Irina Casado, de Can Sant Joan, acaba de publicar el seu segon EP, format per set temes i produït per la seva parella creativa, el músic granadí Jahzzmvn. El disc es titula ‘Zalamera’, una paraula especial­ per als dos artistes. “Me la deia la meva àvia quan era petita i ens identifica amb el seu significat original, que la pau sigui amb tu”, assenyala Lil Russia, que aposta novament per lletres reivindicatives i feministes al ritme de rap, tramp, dancehall i reggaeton. “El disc és el resultat d’un any de feina i l’hem acabat d’enllestir durant el confinament”, explica l’artista, que també ha publicat el videoclip del tema, ‘De cuando niñas’ –que inclou records de la seva adolescència– que interpreta amb la rapera Masiva Lulla. D’aquí fins al juliol, té previst publicar dos videoclips més dels temes ‘93’, dedicat a l’any en què va néixer, i ‘A tu vera’, una crítica de la indústria musical i una declaració del seu amor per la música. La rapera ja té coll avall que aquest estiu els concerts de promoció seran amb comptagotes i confia que a la tardor això canviï. 

Seccions:

Deixa un comentari