La Unió tanca el centenari amb la presentació del llibre ‘100 anys, 100 Unió’

L’acte s’ha fet aquest diumenge al matí a la sala d’actes de l’entitat, plena de gom a gom

M. Carmen Escrigas, Fidel Casajuana, Lluís Armengol, Jordi Escrigas i Anna M. Vila componen la comissió que ha elaborat el llibre
Berta Barcons

La Unió de Mas Rampinyo ha tancat aquest diumenge el programa de celebració del seu centenari amb la presentació del llibre titulat ‘100 anys, 100 Unió’, amb una sala d’actes de l’entitat plena de gom a gom. Les cantants montcadenques Mariona Grau i Marta Rodríguez han obert l’acte amb la interpretació de la cançó ‘La màgia de la Unió’, composada per elles mateixes amb motiu de l’efemèride. De mestre de cerimònies, n’ha fet Fidel Casajuana, que forma part de la comissió que ha elaborat el volum juntament amb M. Carme Escrigas, Lluís Armengol, Jordi Escrigas i Anna M. Vila. La portada, “trencadora i moderna”, com ha definit Casajuana, és obra de Cristina Jordà, veïna de Mas Rampinyo i membre del grup de teatre de l’associació. El pròleg l’ha escrit el president de l’Associació Cultural Montcada, Francesc López, i un dels capítols és obra de l’historiador montcadenc Xavier Colomé.

Mariona Grau i Marta Rodríguez han actuat durant la presentació del llibre
Berta Barcons

El volum recull la història de La Unió des dels seus inicis fins a l’actualitat. “Hem vist més de 3.000 fotografies, hem resumit 25 pregons i hem recollit anècdotes del dia a dia de la història de l’entitat”, ha comentat Casajuana, qui ha dedicat la publicació “a totes les persones que han fet que La Unió sigui màgica”. Durant el seu parlament, ha posat en valor la iniciativa que als anys 20 del segle passat van tenir un grup de pagesos del veïnat “que van fer un pas endavant contruint un edifici que avui dia seria un fet inviable”. Casajuana també ha destacat la funció social de La Unió com a element cohesionador del veïnat, fent una crida al jovent a continuar escrivint el futur de l’associació i del barri.

Hem vist més de 3.000 fotografies, hem resumit 25 pregons i hem recollit anècdotes del dia a dia de la història de l’entitat

Fidel Casajuana

Entre els agraïments, Casajuana ha posat en valor el suport de l’Ajuntament i d’altres administracions per fer realitat el llibre. També ha dedicat una part del seu discurs a mostrar el seu malestar “per l’excessiva pressió fiscal que pateixen les entitats sense ànim de lucre”, tot reclamant que es reverteixi aquesta situació, i en clau local, ha demanat a les autoritats presents a l’acte que La Unió es converteixi en el centre cívic que no té Mas Rampinyo.

Intervencions

Les autoritats amb el president de la Unió (dreta), amb un exemplar del llibre
Berta Barcons

En el torn de parlaments, el president de La Unió, Francisco Aguado, molt emocionat, ha agraït “el treball de la comissió del llibre i de totes les persones que treballen cada dia per tirant endavant una entitat com aquesta, que no és gens fàcil”. També ha intervingut la regidora de Cultura, M. Rosa Borràs (ERC), veïna de Mas Rampinyo i molt vinculada a l’entitat. “Estic orgullosa perquè formo part d’aquesta màgia de la Unió, el meu pare va ser-ne president, aquí vaig conèixer la meva parella, els meus fills han crescut aquí i els meus avis hi van participar en els inicis”, ha comentat.

El treball de la comissió del llibre i de totes les persones que treballen cada dia per tirant endavant una entitat com aquesta, que no és gens fàcil

Francisco Aguado, president de La Unió

Per la seva banda, l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha lloat la tasca de l’entitat durant els seus 100 anys de vida: “La família de La Unió és un exemple d’institució que ha sabut conservar les tradicions i adaptar-se als nous temps”, fent referència a la festa major en línia que es va celebrar durant la pandèmia, una iniciativa que va rebre un premi per part de la Federació d’Ateneus de Catalunya, de qual forma part La Unió. A l’acte, ha assistit el seu president, Pep Morella, qui ha posat de relleu el paper dels ateneus, als que considera que són “cultura, activitats i socialització. No es pot entendre Catalunya sense els ateneus ni el teixit associatiu”.

La família de la Unió és un exemple d’institució que ha sabut conservar les tradicions i adaptar-se als nous temps

Laura Campos, alcaldessa

El llibre es pot adquirir per 19 euros i es pot aconseguir a l’entitat, que obre de dilluns a divendres, de 16 a 19h. La Unió també hi serà amb una paradeta a la Fira del Llibre, que tindrà lloc el 23 d’abril al carrer Major.

El llibre ja s’ha posat a la venda, al preu de 19 euros
Berta Barcons

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari