La vinya a Montcada, una tradició mil·lenària

Una exposició repassa la història d’aquest conreu al Vallès Occidental, amb un apartat dedicat al municipi

El tècnic del Museu Municipal, Adrián Soler, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, durant la inauguració de la mostra
Fotos: Laura Grau
El regidor Albert Carandell va felicitar el Museu Municipal per la tasca feta
El tècnic del Museu, Adriàn Soler, va fer una visita guiada a l'exposició 'Al Vallès som gent de vinya'

Fins al 17 de gener, l’Auditori Municipal acollirà l’exposició “Al Vallès som gent de vinya”, un projecte col·laboratiu dels museus de Montcada, Ripollet, Cerdanyola, Castellbisbal i Rubí que repassa la història d’aquest cultiu al Vallès Occidental. Una part de la mostra se centra en la tradició de la vinya a Montcada i Reixac, una investigació que ha dut a terme l’historiador Jaume Alcázar per encàrrec del Museu Municipal.

Evolució històrica

La inauguració va tenir lloc ahir la tarda i va consistir en una visita guiada a càrrec d’Adrián Soler, tècnic del Museu Municipal, que ha coordinat l’organització de la mostra. El conreu de la vinya a Montcada es remunta al segle X i es concentrava a la plana del Besòs i Albinyana. Durant el segle XI, la proximitat de Montcada als grans centres de consum de vi com la ciutat de Barcelona, el monestir de Sant Cugat o el mercat del pla de Matabous, va provocar un augment de parcel·les dedicades a aquest conreu. Als segles XVI i XVII, la servitud comercial de Montcada al Camí Ral de Barcelona a França va fer proliferar fondes i hostals, molts dels quals tenien els seus propis cellers.

Durant el segle XI, la proximitat de Montcada als grans centres de consum de vi va provocar un augment de parcel·les dedicades a aquest conreu.

A partir de mitjan segle XVIII, els propietaris dels grans masos van apostar per l’explotació vitícola, arrendant parcel·les de terra als pagesos, fins que al segle XIX, les terrasses de vinya ja enfilaven les muntanyes de la serralada de Marina i del Turó de Montcada, ocupant el 40% de la superfície cultivada. L’arribada de la fil·loxera, a final del XIX, provocarà la ruïna econòmica de moltes famílies pageses i l’abandonament del conreu extensiu.

Objectes del passat

A més de recórrer les diferents èpoques que viure la tradició de la vinya a Montcada, la mostra també inclou objectes propis del cultiu de la vinya com una portadora –recipient de fusta que s’usava per transportar el raïm collit– cedida pel veí de Mas Rampinyo, Ramon Estany, i una màquina de sulfatar, propietat de la família Trias Vila. El regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, va agrair la col·laboració d’aquestes famílies amb el projecte “que permet recuperar una part del nostre passat agrícola i posar-lo en valor”.

Descendents de la família Valentí Dolcet, davant d’una foto antiga dels seus avantspassats

EI el dia 2 de desembre a les 11 h, es farà una visita guiada a l’exposició de l’Auditori Municipal i un  tast de vins amb distintiu ‘Vallès Occidental’, a càrrec del personal del celler i restaurant Ca l’Esteve. Per participar-hi, cal inscripció prèvia a [email protected], o als números de telèfon 935 651 122 i 610 144 499.

Seccions:

Deixa un comentari