Maribel Bofill divulga la història de l’antiga Roma al seu blog ‘Gladiatrix en la arena’

L’estudiosa del món clàssic acaba de publicar la novel·la històrica ‘Cautiva del destino’

Maribel Bofill, de 63 anys, amb un exemplar de la seva primera novel·la
Laura Grau

Maribel Bofill, veïna de Pla d’en Coll, és una de les divulgadores sobre l’antiga Roma amb més seguidors a les xarxes socials. Amb més de 2 milions de visites, el seu blog ‘Gladiatrix en la arena’ –creat el 2008– s’ha convertit en un referent per als aficionats al món clàssic. Col·labora regularment en publicacions com Cinco Noticias, Arrahona Romana i DHistórica i intervé en diferents pòdcasts i canals de YouTube, a més de ser membre de l’associació Divulgadores de la Historia.

“No tinc cap títol d’historia­dora, però sempre he sentit curiositat sobre com vivien els nostres avantpassats”, explica Bofill, que porta molts anys llegint, investigant i escrivint sobre aquest període de la història. “Sempre m’he preguntat com és possible que una civilització de fa més de dos mil anys estigués tan avançada”, afegeix l’autora, que amb els seus articles pretén apropar al gran públic diferents aspectes de la cultura romana i l’empremta que va deixar fins als nostres dies.

Sempre m’he preguntat com és possible que una civilització de fa més de dos mil anys estigués tan avançada

Maribel Bofill


Vides quotidianes

Durant les seves investigacions, Bofill va descobrir que existien moltes llacunes sobre la vida quotidiana de la gent senzilla, enfront de la gran quantitat d’informació sobre el món militar. “M’interessa com vivia el poble, format per homes i dones amb aspiracions molt semblants a les que podem tenir nosaltres avui dia”, explica Bofill, que també aprofundeix en el paper de la dona. Precisament, un dels articles més comentats del seu blog, ‘Gladiatrix, mujeres en la arena’ –del qual n’adopta el títol–, és el que fa referència a les dones gladiadores del circ romà, esmentades per alguns cronistes de l’època. Bofill també aborda temes com el part i la feina de les llevadores, els mètodes anticonceptius, els avortaments o les tasques de la dona a l’agricultura.

M’interessa com vivia el poble, format per homes i dones amb aspiracions molt semblants a les que podem tenir nosaltres avui dia

Maribel Bofill


Novel·la històrica

Des que es va prejubilar com a professora de formació viària ara fa dos anys, Bofill es va embarcar en un nou projecte: escriure i editar la seva primera novel·la històrica. Després de mesos de feina, el llibre va veure la llum el passat mes de maig mitjançant la plataforma Amazone. Cautiva del destino està ambientada l’any 23 aC, durant el regnat de l’emperador August, i narra la història d’una jove misteriosa que busca els seus orígens, argument que li serveix d’excusa a l’autora per mostrar amb tota mena de detalls com vivien els romans. “He barrejat la trama de ficció amb la part més històrica”, assenyala Bofill, que reivindica el paper dels divulgadors enfront dels especialistes, que fan servir un discurs més tècnic i academicista. “Nosaltres fem arribar els coneixements al gran públic de manera més planera i assequible, això sí amb dades i informació verificades”, remarca l’autora.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari