Montserrat Roig, ‘una veu injustament silenciada’

La periodista Jordina Arnau reivindica la figura i l’obra de l’escriptora catalana en una xerrada a la Fundació Cultural amb motiu del 25è aniversari de la seva mort

Josep Bacardit va presentar la revista 'Quaderns', que arriba a la 33a edició
Laura Grau
La xerrada sobre Montserrat Roig va atraure una cinquantena de persones a la seu de la Fundació Cultural
Antoni Orihuela, presentant la periodista Jordina Arnau

Ara fa 25 anys moria a l'edat de 45 a conseqüència d'un càncer de mama la periodista i escriptora Montserrat Roig que, tot i la seva curta trajectòria professional, va deixar un enorme llegat periodístic i literari de gran qualitat que, a dia d'avui, no té el reconeixement que es mereix. Així ho creu la periodista Jordina Arnau, membre de l'equip que signa el documental 'Montserrat Roig, l'Hora Violeta', que s'estrenarà l'any vinent a la televisió autonòmica catalana, qui va glossar la figura de Roig a la conferència que va fer ahir la tarda a la Fundació Cultural Montcada. "La seva veu va ser injustament silenciada perquè la seva mort, al 1991, coincideix amb la instal·lació del pujolisme i Roig, una dona d'esquerres, rebel de vocació internacionalista, no resultava un personatge còmode", va argumentar Arnau per explicar la falta de reedicions dels seus llibres i la poca divulgació que s'ha fet de la seva figura posteriorment.

La periodista va reivindicar Roig perquè "va ser pionera en plantejar la visió de gènere als seus escrits literaris i periodístics; perquè va decidir escriure en català al final del Franquisme, revaloritzant-la com a llengua literària; perquè va fer un periodisme valent i compromès, donant visibilitat a persones i pobles oprimits i perquè, com a persona d'esquerres, va defensar el valor emancipador de la cultura per caminar cap a una societat lliure". Arnau també va fer un repàs de la seva biografia, referint-se a episodis claus de la seva vida com l'entrada a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, on va conèixer intel·lectuals com Maria Aurèlia Capmany, Josep M. Benet i Jornet i Pilar Aymerich; l'obtenció del Premi Víctor Català l'any 1970, que li obre les portes del mercat literari i el treball d'investigació que va culminar en la seva obra periodística més reconeguda 'Els catalans als camps nazis'. 

Després de la conferència, la Fundació Cultural va presentar el número 33 de la seva revista de divulgació històrica 'Quaderns', en què destaquen els articles sobre la història de l'antiga cerveseria del carrer Montiu i sobre la masia de Can Plà. Josep Bacardit, membre del consell de redacció de la publicació, va anunciar la próxima ampliació dels fons fotogràfic de l'entitat amb imatges cedides per Francesc Vez, descendent dels propietaris de Can Plà, i Joan Matllo, nebot del fotògraf Matllo-Aguilar.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari