Digue’m com et relaciones i et diré com ets

La forma assertiva reflecteix una bona autoestima, contràriament a l’agressiva i o la passiva

La forma assertiva reflecteix una bona autoestima, contràriament a l’agressiva i o la passiva
Pixabay

La relació amb l’altre ens defineix, és una manera de conèixer-nos millor. És el procés pel qual creem l’autoconcepte: ens veiem a través de l’altre. La manera de relacionar-nos amb els altres ens diu molt de nosaltres.
Som animals socials i ens relacionem a través de la comunicació verbal i no verbal, és a dir, la que podem controlar i la que no podem controlar. És impossible no comunicar: tot el que veiem, sentim, escoltem o toquem ens està comunicant alguna cosa.
Cadascú té un estil de comunicació i aquesta pot ser agressiva, passiva o assertiva. La forma assertiva reflecteix una bona autoestima, mentre que l’agressiva i passiva, no. L’assertivitat és fonamental per mantenir relacions sanes. Ser assertiu fa que la persona estigui a gust amb si mateixa i envers els altres ja que pot expressar el que sent sense contradir-se ni humiliar-se i, alhora, és respectuosa amb l’altre.
La comunicació passiva es caracteritza principalment perquè la persona calla i no diu el que sent pensant que ferirà els sentiments dels altres o per por a que s’enfadin o a quedar sol/a, o perquè simplement no sap com afrontar la situació.
La comunicació agressiva es caracteritza perquè la persona diu allò que pensa d’una forma que no és adequada, ja que pot ferir els sentiments dels altres i resultar irrespectuosa. Qui actua així mira amb menyspreu, no mira als ulls, desqualifica, vol tenir el control sobre les persones i les situacions, parla alt o crida.
Pots tenir una mica dels tres estils depenent de la situació, però on t’hi veus reflectit o reflectida?
L’assertivitat es pot entrenar. La solució és mantenir-se fidel al que un@ pensa i ser pacient. Es tracta d’aprendre a defensar i a respectar els teus drets i els dels altres i de recordar sempre que no som ni superiors ni inferiors als altres.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari