Aprovat el document d’acció per millorar la qualitat de vida del jovent

El Pla Local de Joventut s’ha elaborat després d’un procés participatiu que ha comptat amb una elevada participació per part del jovent

El Ple de febrer, celebrat aquest dijous a la Casa de la Vila, va donar el vistiplau amb el vot a favor de tots els grups excepte l'abstenció de la CUP al Pla Local de Joventut 2019-2022, un text que vol donar resposta a les necessitats més importants d’aquest col·lectiu. Algunes de les inquietuds i preocupacions de la vida quotidiana del jovent de Montcada i Reixac i que han estat recollides al document són l’habitatge, el treball, l’educació, la salut, la cultura, l’oci, l’esport, la participació i la cohesió social. “La participació del col·lectiu de joves en aquest Pla ha estat molt elevada: es van fer enquestes a més de 900 joves majors i menors d’edat i s’han fet grups de discussió amb la participació de 48 joves. També s’han recollit dades estadístiques i opinions tant de tècnics municipals com de diferents grups polítics”, va explicar al Ple la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (Círculo).  

El Pla incorpora una diagnosi i un seguit de propostes d’acció, elaborades mitjançant tècniques d’investigació quantitatives i qualitatives, per tal de comptar amb el màxim rigor en la definició de la situació de la joventut a Montcada i Reixac. D’aquest procés destaca la constitució d’un grup motor, format per persones provinents del teixit associatiu i de la societat civil amb una forta vinculació al col·lectiu juvenil, i l’enquesta adreçada al jovent.

Els objectius generals del Pla Local de Joventut són, en primer lloc, incidir sobre les variables que condicionen la capacitat d’emancipació del jovent. Un altre repte n’és proporcionar recursos lúdics, formatius i informatius en matèria de salut mental, gestió emocional convivència, respecte a la diversitat i la sexualitat per erradicar conductes masclistes, discriminatòries i poc saludables. Un tercer objectiu fa referència a dotar el municipi d’una xarxa integral d’espais i processos per oferir oci inclusiu, garantir l’accessibilitat a serveis d’assessorament i fomentar la participació juvenil. El quart repte és sensibilitzar totes les àrees de l’Ajuntament sobre la necessitat d’aplicar una perspectiva juvenil en totes les actuacions i projectes que impulsin. D’aquests quatre objectius generals se’n generen un total de 54 actuacions. El contingut íntegre del Pla Local de Joventut es pot consultar a www.montcada.cat.

En el torn d'intervencions dels grups municipals, el portaveu de la CUP, Josep Galván, va argumentar l'abstenció de la seva formació afirmant que el pla parteix "d'un mal inici, ja que els joves no tenen la capacitat de decisòria" sobre els diferents aspectes recollits i va lamentar que un dels punts claus com és el lloguer juvenil no contempli "uns incentius econòmics i, per tant, costa imaginar-se quin impacte real tindran aquestes polítiques". Altres grups també van coincidir a destacar que el pla compta amb una dotació econòmica insuficient, amb una partida aquest any de 7.000 euros per dur a terme quatre accions. Sobre aquest tema, Sempere va  dir que "s'ha intentat ser molt realista en la calendarització i la realització de les propostes recollides al pla" i va afegir que alguns dels punts no són plenament competencials de l'Ajuntament com la reducció de l'atur, "tot i que ens comprometem a fer aquestes polítiques per contribuir a solucionar els principals problemes del jovent". L'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), va cloure el debat destacant que "aquest és el darrer pla que forma part de l'estratègia d'acció social de l'equip de govern, que inclou set plans més que es basen en un model d'actuació integral i transversal en tot el cicle vital de la persona".

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari