‘Vull estudiar i treballar, però el camí no és fàcil’

Lorena Jurado, amb una malaltia degenerativa, no té vetlladora per fer les pràctiques acadèmiques

Lorena Jurado, de Mas Rampinyo, és una jove de 17 anys que estudia el grau mitjà d’administratiu a l’INS Palau Ausit de Ripollet. Aquest mes de febrer ha començat les pràctiques a l’empresa Tenir Cura, amb seu a Montcada Nova, que es dedica a l’assistència sanitària a domicili de persones dependents. Fins aquí, la història podria ser la de qualsevol altra adolescent de la mateixa edat, però la seva realitat és ben diferent. Lorena pateix una malaltia degenerativa neuromuscular que li provoca greus problemes de mobilitat. Necessita l’ajut d’una persona per al seu dia a dia, va en cadira de rodes i durant la nit ha d’estar connectada a una màquina a causa dels problemes respiratoris que li genera l’afecció. Malgrat tot, la jove lluita per portar una vida el més normalitzada possible, amb el suport incondicional de la seva família. “Vull estudiar i treballar, però el camí no és fàcil perquè em trobo amb molts entrebancs”, assegura. 
 
La seva mare, Raquel Arias, la porta cada dia fins a l’institut, on compta amb el suport d’una vetlladora. El problema ha aparegut quan ha arribat el moment de fer les 350 hores de pràctiques en una empresa, sense les quals no es pot obtenir el títol. “El centre no va trobar cap empresa que volgués acollir Lorena”, ha explicat la mare, qui també ha lamentat la decisió del Departament d’Educació de la Generalitat de no facilitar el suport de la vetlladora durant l’estada al centre de treball. “Les pràctiques són obligatòries, però des de Serveis Territorials no li proporcionen aquesta persona de suport”, ha criticat Arias,­ tot destacant que les persones amb diversitat funcional “també tenen dret a tenir un treball i una vida digna”.
 
Aquesta història ha tingut un final feliç gràcies a una empresària de Montcada sensibilitzada amb les necessitats de les persones dependents. Francesca Perea, gerent de Tenir Cura, no ho va dubtar dues vegades quan la mare de Lorena li va proposar que la seva filla fes les pràctiques d’administrativa. “És una obligació que tenim com a societat. Hem d’oferir oportunitats a la gent jove, sobretot a les persones que es troben en la situació de Lorena”, ha dit Perea, qui durant els mesos que l’estudiant estigui en pràctiques, s’estarà a l’oficina per atendre-la i perquè pugui aprendre el màxim possible. “Estic molt contenta amb l’acollida a Tenir Cura, em trobo molt a gust”, ha expressat Lorena, a qui li agradaria continuar els estudis amb un grau superior de màrqueting.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari