‘Fer manualitats rebaixa el nivell d’estrès’

Luisa Beato compagina l’ofici de perruquera amb la direcció del Taller Scrapllum

Luisa Beato, davant d'una de les obres de la mostra 'Mandalas', que es pot visitar a la Casa de la Vila fins al 16 d'abril
Laura Grau

Perruquera per vocació, als 50 anys, Mariluz –nom amb què la coneix l’entorn més proper– va decidir reinventar-se i iniciar un nou camí laboral, convertint la seva afició a les manualitats en una sortida professional. Nou anys després, compagina el seu ofici amb la direcció del Taller Scrapllum. Alumnes i professora exposen per primera vegada a la Casa de la Vila fins al 16 d’abril.

Vaig néixer el 1963 a Suïssa perquè és el país on els meus pares van emigrar des d’Andalusia per millorar les seves condicions de vida. Als 8 anys, ja vam venir a Catalunya i he desenvolupat la major part de la meva vida personal i laboral a Montcada. Primer vaig viure a Can Sant Joan i després a la Ribera, però la perruqueria sempre l’he tinguda al centre.

Des de ben petita, he tingut una vena creativa. Sempre estava fent manualitats, però la meva autèntica vocació era ser perruquera. Així que, quan vaig acabar els estudis de primària al col·legi Sagrat Cor –ara Fedac Montcada–, vaig matricular-me en una acadèmia de Barcelona gràcies a una beca i em vaig presentar per lliure a l’examen del Gremi de Perruquers. Vaig començar com a aprenenta i, amb el temps, vaig obrir el meu propi negoci al carrer Bonavista.

Fa 9 anys, vaig tenir problemes d’esquena i em vaig veure obligada a reduir la meva jornada laboral a només dos dies a la setmana. Aleshores, ja tenia nocions de diferents tècniques d’art i manualitats i vaig decidir provar sort com a professora al meu local. La proposta va funcionar i aviat vaig tenir un bon grup d’alumnes, la majoria dones jubilades. A més d’aprendre diferents tècniques, les classes també són un espai de socialització, on compartim experiències i projectes. En certa manera, la relació que mantinc amb les alumnes i amb les clientes és similar perquè sempre has de fer una mica de psicòloga.

Em fa molta il·lusió exposar els treballs que fan les meves alumnes i jo mateixa en un espai tan freqüentat com la Casa de la Vila. La mostra permet veure la gran diversitat d’objectes decoratius que es poden crear a partir de les mixed media o tècniques mixtes. Hem triat les mandales com a element comú perquè són un excel·lent exercici per calmar l’ansie­tat i buidar la nostra ment. En general, fer manualitats rebaixa el nivell d’estrès perquè afavoreix que ens concentrem en el present i ens alliberem de les preocupacions.

Crec que les obres de la mostra agradaran a diferents perfils de públic, perquè segueixen una línia estàndar que connecta amb molta gent. Tots els treballs estan a la venda i els preus són assequibles, tenint en compte que apostem per materials de quilòmetre zero amb l’objectiu de garantir la qualitat i els bons acabats de les peces.

Em defineixo més com una artesana que com una artista, perquè una cosa és conèixer tècniques creatives com les aquarel·les, el macramè, les resines, la porcellana freda, l’ecoprint o el modelatge, i una altra ben diferent és el que s’aprèn en una carrera com Belles Arts. El meu pare m’animava a estudiar a l’escola Massana de Barcelona, però jo vaig prioritzar en aquell moment la perruqueria. Potser ho faré en una altra vida (riu).

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari