“L’obesitat infantil neix d’uns hàbits familiars no adients”

La infermera Susana Navarrete fa 10 anys que treballa al servei de pediatria de l’Àrea Bàsica de Salut de Montcada. Durant aquest temps, ha atès centenars d’infants vetllant perquè tinguin un creixement i desenvolupament adequat. Aquesta especialista en nutrició remarca que és bàsic portar una alimentació equilibrada i posa especial èmfasi a conscienciar els pares de la importància de transmetre als petits uns hàbits alimentaris que els permetin créixer en alçada i no en volum. Navarrete forma part de la comissió de formació del programa Thao, una iniciativa que ha posat en marxa aquest curs la Regidoria de Salut Pública i Consum amb el suport de la Fundació Thao per prevenir l’obesitat infantil al municipi, un problema cada vegada més estès a la nostra societat.

Susana Navarrete fa 10 anys que treballa d'infermera pediàtrica a Montcada
Sílvia Alquézar

Què li sembla el projecte Thao?
És un programa molt ambiciós per part de l’Ajuntament, que haurà de comptar amb la col·laboració dels agents socials, especialment de les escoles i les famílies. És important que els pares, les mares i els infants interioritzin que una alimentació sana i equilibrada i practicar una mica d’exercici físic cada dia és bàsic per aconseguir una qualitat de vida òptima a l’edat adulta.

Cada cop hi ha més casos d’obesitat entre la població infantil?
Sí, els estudis així ho confirmen.  Amb el projecte Thao sabrem el nombre d’infants que pateixen obesitat, ja que es durà a terme la medició del pes i la talla a tots els alumnes de P3 a quart de primària durant els pròxims quatre cursos. El Thao ens permetrà disposar d’una informació que ara no disposem. En la majoria de casos d’infants obesos la causa l’hem d’anar a buscar en uns hàbits familiars no adients. És molt difícil modificar els costums dels petits si no actuem també sobre els adults, tot i que cada vegada també hi ha més conscienciació.

Com s’eduquen els pares perquè ensenyin al fill a menjar bé?
Sempre pregunto què mengen ells, perquè és important que tinguin uns hàbits saludables perquè se’ls puguin transmetre als fills. Els pares novells són els més oberts i, fins als 3 anys, els petits solen dur una dieta equilibrada. El problema apareix quan els infants ja arriben a la nevera i comencen a dir això no m’agrada.

Quins consells els dóna?
Mai s’ha de deixar avorrir un nen amb el menjar al plat. També els dic quan el petit reclama l’atenció dels pares no els donem una galeta, per exemple, perquè callin i ens deixin tranquils una estoneta. Amb aquesta actitud estan aprenent que les frustracions se solucionen amb el menjar. Hi ha molts adults que quan estan nerviosos o tenen algun problema, mengen i mengen per calmar l’ansietat. Hem d’intentar que els infants no aprenguin això. Si el que realment volen és passar una estona amb nosaltres, juguem o els expliquem un conte, però no els donem de menjar.

En què consisteix una alimentació equilibrada?
S’ha de menjar fruita dos o tres cops al dia, una ració de verdura, llegums dos o tres vegades a la setmana i no cal ingerir carn o peix diàriament. Cal evitar els fregits, la brioixeria industrial i les begudes carbonatades, a més dels embotits greixosos i els sucs no naturals. També es recomana no repetir perquè amb una plat és suficient, i berenar una fruita, un iogurt o un entrepà petit per no arribar afamat al sopar, que hauria de ser lleuger.

L’esmorzar és l’àpat més important del dia? Què hauria de menjar un infant al matí?
És molt important perquè tothom ha de comprendre que un motor sense benzina no funciona. Sempre poso aquest exemple als infants que hem de reeducar amb una alimentació equilibrada. Un bon esmorzar hauria de portar un làctic, una fruita i hidrats de carboni. I també és fonamental esmorzar amb el temps suficient i asseguts.

Quan és més difícil reeducar els infants en hàbits alimentaris?
En l’edat dels 9 als 12 anys. En aquesta franja d’edat menjar és un plaer i els infants encara no tenen al cap el concepte de bellesa del cos prim. Si a casa veuen que la resta de la família menja brioixeria, els petits no entendran per què ells no poden. Més d’una vegada algun nen m’ha dit que a casa el maltracten perquè no li donen de menjar. Per això, sempre és important introduir els bons hàbits des dels primers mesos de vida.

A partir dels 13 anys és més fàcil modificar l’alimentació?
Sí, perquè ja comencen amb les manies de voler estar guapos i la dieta funciona. Ho fan per estètica i no per salut. Aleshores, hem d’estar atents perquè també és un perill que caiguin en l’altre extrem, el de la bulímia i l’anorèxia. La gent ha d’entendre que s’ha de seguir una alimentació saludable i no fer dietes estrictes per perdre quilos ràpidament.

Deixa un comentari