Baltasar diu que l’ús de biomassa a la cimentera no augmentarà la pol·lució

El conseller de Medi Ambient s’ha reunit aquest dilluns amb els portaveus municipals

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va assegurar ahir als portaveus municipals que l’ús de biomassa com a combustible a la cimentera no augmentarà la contaminació al municipi. Baltasar, que la setmana vinent es reunirà amb la Plataforma Antiincineració i el comitè d’empera de Lafarge, també va dir que la cimentera no obtindrà el permís definitiu per valoritzar residus fins que no compleixi amb les mesures incloses en l’autorització mediambiental. Així mateix, el conseller es va comprometre a presentar el mapa de salut ambiental de la localitat.

Abans de la reunió, els portaveus van rebre un informe tècnic sobre què implica la valorització de residus i els resultats obtinguts a la planta de Vallcarca, on aquesta pràctica ja s’ha posat en marxa. Malgrat que la Generalitat aposta pel canvi de combustible a les cimenteres substituïnt el coc de petroli per biomassa –fangs de depuradora, marro de cafè, farines càrniques i restes d’esporga-, els portaveus d’ICV-EUiA i d’Esquerra van expressar un cop més el seu rebuig a la proposta no tant pel que implica valoritzar, sinó des de la consideració que Lafarge és una indústria contaminant que està massa a prop del nucli urbà. “El nostre posicionament no ha variat, considerem que Lafarge és una indústria molesta que provoca sorolls i pols i, per això, entenem que no pot estar al costat del nucli urbà, s’ha de traslladar”, ha dit Josep M. González (ICV-EUiA). En nom d’Esquerra, Marta Aguilar considera que s’ha perdut l’esperit de les mocions conjuntes que s’han aprovat en el Ple tant en contra de la incineració com demanant que s’obri el debat sobre el futur de la planta. “El trasllat –ha manifestat– només serà possible si hi ha consens entre tots els grups, si es treballa de forma transversal entre tots els departaments de la Generalitat implicats en el tema i si l’empresa s’implica”. La portaveu del PPC, Eva García, ha valorat la trobada amb el conseller com a satisfactòria, encara que no ha aportat novetats: “Li hem tornat a demanar que el Departament de Salut faci un estudi actualitzat i més rigurós que el que ens va presentar a principi d’any sobre quina és l’afectació de la cimentera sobre la salut a data d’avui”.

Per part del govern, l’alcalde, César Arrizabalaga (PSC), ha valorat positivament les dades referides a la planta de Vallcarca on, segons la Generalitat, es constata que la valorització no ha fet pujar els nivells de pol·lució: “Són alentadores, tot i així som a l’espera del mapa de salut mediambiental que ens ha d’enviar el conseller”. L’alcalde també ha afegit que, per obtenir l’autorització ambiental per valoritzar, Lafarge s’haurà d’adequar a l’ordenança sobre contaminació acústica. “L’empresa supera el nivells de sorolls que marca el mapa sònic i, per llei, s’haurà d’adequar en els propers dos anys a la normativa”, ha dit. En nom de CiU, Joan Maresma ha lamentat “el retard amb què el conseller s’ha reunit amb els portaveus, quan fa dos anys es va aprovar una moció en aquest sentit”. Respecte la informació aportada per Baltasar, l’edil ha destacat el fet que a la planta de Vallcarca la valorització no hagi contribuït a augmentar la contaminació, tot i així Maresma considera necessari que es presentin els estudis de salut reclamats al municipi i que s’afronti el debat sobre el futur de la cimentera.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari