Cadires per Tororo, un projecte solidari en creixement

Estudiants d’Enginyeria de disseny de la UPC, entre els quals hi ha un montcadenc, tornen a Uganda per ajudar infants amb discapacitats

Armand Domínguez, a l’esquerra de la imatge, i Pau Sánchez marxaran cap a Uganda divendres vinent
Imatges dels alumnes ugandesos que van participar l'any passat en la creació de les cadires dissenyades per estudiants catalans

Per segon any consecutiu, el montcadenc Armand Domínguez i tres companys de carrera, Pau Sánchez, Carlota Regales i Patricia Ricci es desplaçaran a Tororo (Uganda) per donar continuïtat al projecte solidari ‘Ubuntu Chair’ iniciat l’any passat en suport a infants amb discapacitat –enguany al grup s’hi han afegit dos integrants més, Joana i Úrsula Gutiérrez. Tots sis passaran entre dues i tres setmanes de juliol en aquesta comunitat africana ensenyant alumnes de l’escola ‘Agururu Primary School’ a produir cadires de rodes per a infants amb paràlisi cerebral o altres patologies que els provoquen diversitat funcional. En la iniciativa també participa l’hospital del poblat.

“L’any passat vam iniciar el projecte amb una cadira de fusta adaptada dissenyada per Carlota; ara aquest disseny ha evolucionat i el material que fem servir és el PVC, que és més lleuger, i n’incorporem les rodes”, explica Domínguez.

Un dels seus companys de viatge, Pau Sánchez, afegeix la importància d’ensenyar els estudiants de l’escola ugandesa –on infants i joves amb discapacitats aprenen oficis– a fabricar aquestes cadires: “Es tracta d’un aprenentatge que els servirà, d’una banda, per millorar la qualitat de vida de membres de la seva comunitat i, de l’altra, els pot obrir les portes a tenir un futur professional que els permeti sortir de la pobresa”.

Aquest grup d’estudiants d’Enginyeria de disseny sent la necessitat que les seves creacions tinguin un vessant social i puguin ajudar, en aquest cas, al desenvolupament de la comunitat de Tororo

Com a estudiants d’Enginyeria de disseny, Domínguez i Sánchez senten la necessitat que les seves creacions tinguin un vessant social i puguin ajudar, en aquest cas, al desenvolupament de la comunitat de Tororo. “Per a nosaltres, anar a Uganda no significa fer vacances solidàries; allà no hi anem a passar-ho bé, anem a compartir els nostres coneixements perquè altres persones puguin millorar les seves condicions de vida”, expliquen. El projecte també inclou l’aportació de 12 ordinadors de segona mà de la companyia Lubuntu; compreses femenines i material escolar.

El projecte es finança amb donacions de particulars; la UPC contribueix amb una beca per pagar el desplaçament dels estudiants

Per poder desenvolupar aquesta iniciativa, els estudiants compten amb una beca de la seva universitat, la UPC Vilanova, destinada a pagar el desplaçament, i amb aportacions econòmiques de particulars que han recollit en activitats solidàries organitzades al llarg de l’any. També disposen d’un aplicatiu per recollir donacions.

“Els diners els destinem a la compra de material, no a despeses personals, que van a càrrec nostre”, puntualitzen els estudiants. La voluntat del grup és adquirir el PVC en empreses locals per generar riquesa en el mateix territori.

Deixa un comentari