CulturaMENT, com treballar la memòria a través de fotografies i cançons

El projecte, destinat a la gent gran amb principi de demència, conclou amb una valoració molt positiva per part de l’organització

La cultura és una eina de transformació i inclusió social que fomenta el vincle entre persones i esdevé un poderós aliat quan la posem a disposició de la salut mental de la gent gran. En aquest context hi trobem el programa CulturaMENT, una iniciativa de la Diputació de Barcelona que consisteix a oferir projectes culturals per activar les capacitats de les persones amb principi de demència. L’edició d’enguany, que va concloure el 29 de novembre, ha estat la segona consecutiva a realitzar-se a Montcada i Reixac. El projecte es vehicula a través d’una sèrie de tallers destinats a activar records mitjançant el visionament i el treball amb fotografies antigues del municipi o bé personals dels usuaris que hi participen. Una altra eina de treball que s’empra en aquestes sessions és la recuperació de cançons antigues. El programa, al qual es poden adherir els municipis que així ho desitgin, ha estat gestionat pel Museu Municipal, i s’ha dut a terme a la Casa de la Vila entre el 2 i el 29 de novembre.

Equip de CulturaMENT amb usuaris del programa a La Casa de la Vila.
Lucas Cervantes.

Fotografies per activar records

«Cada dilluns fèiem un taller de música on es treballava la memòria a través de les lletres que s’aprenien o que recordaven. Això es combinava amb un taller de fotografia dut a terme els dimarts on, a través del visionament d’una selecció de fotografies de l’arxiu municipal de Montcada, buscàvem l’activació de records» comenta Emma Coll, coordinadora del Programa. Coll, valorava de forma molt positiva l’edició d’enguany, «aquest any, per primera vegada, hem comptat amb participants de la Residència Vilanova. Aquesta decisió ha estat un encert, ja que combinar la gent gran que ve per lliure amb els residents, ha permès fer cohesió de grup i crear un ambient de confiança on compartir records i crear-ne nous».

A mi m’estaria bé fins i tot si ho volguessin fer al llarg de l’any de forma continuada

Elisa Riera, usuària de CulturaMENT
Usuàries del programa realitzant activitats a La Casa de la Vila.
Lucas Cervantes.

Valoració dels participants

Els participants en el taller han valorat molt positivament l’experiència i han destacat que repetirien si es tornés a realitzar. «Ha estat molt bé, hem vist fotografies, hem cantat i hem recordat coses d’aquí de Montcada» comenta L’Angel Meroño, un dels usuaris del programa. Per la seva part, la Diana Belmonte i en Fulgencio Parra expliquen que «Hem mirat fotografies antigues, per recordar llocs i ho hem passat molt bé, ara ens han fet fer un mural amb aquestes fotografies». L’objectiu d’aquest taller era que la gent gran que hi ha participat compartís els records que els suscitaven el visionament de fotografies per poder així treballar la memòria col·lectiva. «Tant de bo que ho féssim cada any, és una bona manera de compartir amb altra gent. Penso que és molt interessant per a les persones que estem soles. A mi m’estaria bé fins i tot si ho volguessin fer al llarg de l’any de forma continuada», ha expressat Elisa Riera, que ha participat en les dues edicions, tot i que lamenta que hi hagi hagut menys gent que a l’edició anterior.

Deixa un comentari