‘Eskolta’m’ arriba a prop de noranta joves en un any

El servei d’atenció psicològica que ofereix Can Tauler garanteix la seva continuïtat

Un any després de la seva posada en marxa, el servei Eskolta’m d’atenció a la salut mental del jovent confirma la seva pcontinuïtat a l’Espai Jove Can Tauler. Durant el 2023, prop d’una norantena de joves d’entre 12 i 22 anys s’han apropat al servei, que té com a objectiu donar suport personalitzat i individualitzat a aquest sector de la població en la gestió de vulnerabilitats, trastorns o conflictes, així com facilitar la derivació a altres serveis de salut mental si es considera necessari. Laura Lara, educadora social del Centre de Salut Mental d’Infants i Joves (CSMIJ), especialitzada en salut mental, és l’encarregada d’atendre els joves.

Quina acollida ha tingut Eskolta’m al municipi?
Molt bona. El fet que el servei estigui ubicat físicament a Can Tauler m’ha permés aproximar-me de manera més natural als joves i adolescents que hi passen. L’equip de les educadores que treballen a l’equipament també m’ha ajudat molt a difondre el programa entre els usuaris de l’espai i fer-ho més accessible. Més enllà de Can Tauler, estem fent xarxa amb instituts i als diferents serveis educatius que hi ha al municipi. Encara ens falta arribar a parlar directament amb algun centre però la veritat és que majoritàriament la proposta s’ha acollit amb molt d’interès.

Com funciona el servei?
Hi ha diferents vies per accedir-hi. La presencial s’ofereix dimarts i dijous, de 17:30h a 19.30h a l’espai jove. Qualsevol adolescent o jove s’hi pot acostar. Poden entrar sols o acompanyats, no hi ha filtre, com es sentin més segurs. També poden contactar amb mi a través de whatsapp (613171390) o Instagram (@eskoltam).

Què troben els usuaris a Eskolta’m?
Doncs una persona que està disposada a escoltar quin és el seu malestar sense cap judici. També els ofereixo tranquil·litat, sense presses. Els explico com treballo, què podem fer, de quina manera ens podem trobar… L’accés és lliure i gratuït, no cal venir amb cita ni amb supervisió o autorització de ningú. Tot això dona seguretat als joves al fet que allò que expliquen és escoltat, acompanyat i confidencial.

Està pensat més aviat per prevenir que no per curar.
Aquí no fem teràpia psicològica, sinó acompanyament i orientació. Aquest és un servei preventiu però, òbviament, si detectem algun cas greu, tenim la possibilitat de fer una derivació directa al centre de salut mental. Quan es tracta de menors, sempre amb l’autorització de la família.

Quins són els malestars més comuns entre els joves?
Sobretot, la inseguretat a l’hora de tractar segons quines temàtiques que no s’atreveixen a compartir ni amb la família ni amb els amics per por a la incomprensió. La solitud, la baixa autoestima, la dificultat a l’hora d’afrontar i gestionar els conflictes o la pressió de les xarxes socials són algunes de les causes més habituals d’angoixa. També la poca motivació que hi ha, en general. De vegades venen adolescents que no saben dir-te què els agrada de la vida i aquesta manca de desig també afecta la seva salut mental.

Deixa un comentari