CCOO debat sobre els problemes que afronta el jovent per emancipar-se

L’escola d’estiu del sindicat analitza la relació dels joves amb la política, la participació sindical i la comunicació amb l’objectiu de concretar el seu pla d’acció sobre aquest sector de la població

CCOO ha triat el Kursaal per fer la 32a edició de la seva Escola d'estiu
Pilar Abián
L'alcalde, al centre de la imatge, acompanyat de la directora de la Fundació Cipriano García i del secretari general de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central

Què i com pensen els joves? Com veuen la política o la militància? Quins són els factors que dificulten que el jovent pugui marxar de casa i independitzar-se? Quines polítiques públiques s’estan fent o s’han de fer per promoure la seva emancipació? Aquestes són algunes de les preguntes que pretén respondre la 32a escola d’estiu de CCOO, que ha triat com a seu el Kursaal de Can Sant Joan. Entre avui i demà hi ha programades diferents conferències i taules rodones amb la participació d’experts.

Les jornades s’han iniciat aquest matí amb les intervencions de l’alcalde, Bartolo Egea (PSC); el secretari general de CCOO al Vallès Occidental-Catalunya Centra, Ivan Ramos, i la presidenta de la Fundació Cipriano García, Dolors Llobet. Egea ha celebrat que el sindicat hagi triat Montcada i Reixac i un barri obrer, com Can Sant Joan, com a seu de la seva escola. “El sindicalisme i les organitzacions sindicals són patrimoni de la classe obrera d’aquest país”, ha manifestat l’edil, tot lloant la seva tasca en la resolució dels problemes dels treballadors. Egea també ha posat el focus en l’impacte que ha tingut el tancament recent d’empreses amb llarga trajectòria al municipi com Nissan i TE Connectivity no només en la part de la plantilla més consolidada sinó també en els joves que s’hi estaven formant. “Molts han vist trencat el seu procés de formació i les seves expectatives de futur”, ha afegit Egea tot lamentant que només el 15,6% d’aquest sector de la població visqui emancipada. “Això demostra –ha dit– que queda molta feina per fer”.

Només el 15,6% del joven viu emancipat, això demostra que queda molta feina per fer

Bartolo Egea, alcalde

Per la seva banda, el secretari general de CCOO al Vallès Occidental-Catalunya Central ha manifestat que l’escola d’estiu del sindicat és un reflex del seu compromís amb la gent jove. “No hi ha organització més preparada que la nostra per ajudar les classes treballadores i, en aquest context difícil, hem de connectar amb els joves perquè només unint forces podrem fer front als reptes que tenim al davant”, ha assenyalat.

No hi ha organització més preparada que la nostra per ajudar les classes treballadores

Ivan Ramos, secretari general de CCOO al Vallès Occidental-Catalunya Central

En la mateixa línia, la presidenta de la Fundació Cipriano García, Dolors Llobet, va recordar que al XIIè Congrés del sindicat es va aprovar una resolució sobre la necessitat d’enfortir el paper del jovent al nostre sindicat i al mercat de treball i es va debatre la proposta d’instar el govern, els agents socials i la societat civil a construir un pacte per combatre la situació de precarietat que dificulta la seva emancipació. “Aquesta no és una escola de joves o per als joves, és per al conjunt del sindicat”, ha puntualitzat Llobet per deixar clar la importància que l’organització s’impliqui en el projecte.

Aquesta no és una escola de joves o per als joves, és per al conjunt del sindicat

Dolors Llobet, presidenta de la Fundació Cipriano García

Joves i política

Oriol Bartomeus ha fet la ponència titulada ‘Joves, desafecció i opcions polítiques’
Pilar Abián

La primera ponència de l’escola d’estiu titulada ‘Joves, desafecció i opcions polítiques’ l’ha feta el politòleg i professor de la UAB Oriol Bartomeus. El ponent ha parlat sobre les dues visions contraposades que hi ha sobre joves i política. Una és més aviat apocalíptica i visualitza el col·lectiu com passota i abstencionista, mentre que l’altra és idíl·lica i el mostra com a activista i progressista. Segons Bartomeus, cap de les dues és certa, i la relació dels joves amb la política respon més al context en què han nascut i crescut. “El jovent d’avui dia és fill de paradigma neoliberal, que promou l’individualisme, i la majoria s’acosta a la política no des de la militància, sinó com a objecte de consum”, ha explicat el ponent tot afegint que aquest model prioritza la rapidesa, el canvi, la novetat i la utilitat. Segons Bartomeus, entre el 15 i el 20% del jovent encara no sap què votarà el 23 de juliol i ho decidirà al llarg de les dues últimes jornades de campanya.

El jovent d’avui dia és fill del paradigma neoliberal, que promou l’individualisme, i la majoria s’acosta a la política no des de la militància, sinó com a objecte de consum

Oriol Bartomeus, politòleg

Les noves generacions són com són perquè han de ser així, s’han adaptat al món en què els ha tocat viure; la pregunta que ens hem de fer és com podem actuar perquè la política els pugui interessar d’alguna manera”, ha conclòs Bartomeus.

L’Escola d’estiu de CCOO clourà demà a les 13.30 h amb la participació del secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco.

Deixa un comentari