El Castell de Montcada, protagonista de l’últim número de la revista Monte Catano

La publicació, que es va presentar el passat divendres, es fixa com a reptes incrementar-ne la visualització i la creació d’una versió electrònica

Fotografia de famíia de les autoritats municipals, investigadors i col·laboradors del Museu i d'Amics del Museu, durant la presentació de la revista Monte Catano
Ajuntament

El número 23 de la revista de divulgació històrica Monte Catano, editada per l’Ajuntament des del 1998, dedica el seu contingut íntegre a la investigació per recrear el Castell de Montcada, que s’aixecava al cim del Turó durant l’època medieval. Al novembre, el Museu Municipal i l’entitat Amics del Museu van presentar la recreació de la primera imatge de com podria haver estat el castell i coincidint amb la presentació de la revista, han mostrat públicament la segona fase, datada entre els segles XIII-XIV.

L’acte de presentació de la revista va tenir lloc el passat divendres, a l’Auditori Municipal, i hi van prendre part l’equip d’historiadors i col·laboradors que ha realitzat la investigació, amb les intervencions d’Iñaki Achurra, Xavier Colomer i Iván Salvadó; tot plegat, coordinat per la presidenta honorífica del Museu, Mercedes Durán. “Avui hem comprovat que la recreació del castell és una realitat”, va destacar Durán, agraint el suport de la ciutadania en el projecte i destacant que el Museu té “l’obligació moral que tenim amb el nostre poble de continuar investigant la història del municipi”. També hi van intervenir la catedràtica d’Història i col·laboradora del Museu Núria Florensa i Juan José Romero, director del Consorci d’Universitats CASA, col·laborador amb la investigació.

Avui hem comprovat que la recreació del castell és una realitat

Mercedes Durán, presidenta honorífica del Museu Municipal

El director de la revista i un dels fundadors del Museu, Juan José Perona, va destacar la importància de la investigació sobre el Castell de Montcada com per dedicar-li un número especial de la publicació. “Els reptes de futur de la revista són millorar el seu posicionament a les bases d’indexsació, aconseguir una major visualització i difusió i crear-ne una versió en format digital”, va subratllar Perona.

Els reptes de futur de la revista són millorar el seu posicionament a les bases d’indexació, aconseguir una major visualització i difusió i crear-ne una versió en format digital

Juan José Perona, director de Monte Catano

La investigació sobre aquesta època de la Montcada i Reixac medieval va començar a perfilar-se el 2019, a partir d’un document cedit per Danilo Montcada, mecenes del Museu i descendent de la branca siciliana dels Montcada. En aquest escrit apareix informació clau sobre el castell. Danilo Montcada, que va assistir a la presentació, va aprofitar per cedir al Museu llibres sobre la Montcada medieval.

Montcada i Reixac és una ciutat amb llegat i amb una història molt marcada; actes com el d’avui serveixen per reivindicar la nostra personalitat

Bartolo Egea, alcalde

En nom de l’Ajuntament, l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), va indicar que “Montcada i Reixac és una ciutat amb llegat i amb una història molt marcada; actes com el d’avui serveixen per reivindicar la nostra personalitat”. El regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell (PSC), va expressar que “l’estudi és un regal per descobrir la virtuositat que va ostentar el castell de Montcada”.

L’estudi és un regal per descobrir la virtuositat que va ostentar el castell de Montcada

Albert Carandell, regidor de Cultura i Patrimoni

Membres d’Amics del Museu van oferir tres teatralitzacions sobre la història de la segona fase del castell. La revista, al preu de 15 euros, es pot adquirir a l’Auditori Municipal.

Deixa un comentari