El col·lectiu projecta fer horts socials i un mercat ambulant de segona mà

Fa 18 mesos que un grup de montcadencs sense feina va unir els seus esforços per plantar cara a la crisi

Alguns dels membres de l'Assemblea d'Aturats que dinamitza el col·lectiu local davant de la Torre Na Joana, a prop d'on s'ubicaran els horts socials
Pilar Abián

Ara fa un any i mig es va constituir l’Assemblea de Treballadors i Aturats del municipi a iniciativa d’un grup de veïns sense feina que va decidir unir esforços per plantar cara a la crisi. El balanç del col·lectiu al llarg d’aquest 18 mesos és prou significatiu. D’entrada, ha mobilitzat al voltant d’una setantena de persones. També ha entrat a format part de les coordinadores de les Assemblea d’Aturats de Catalunya i del Vallès, plataformes que estan lluitant per millorar la situació dels milers de catalans que es troben desempleats.

Fruit de negociacions amb les administracions, les esmentades plataformes han aconseguit que els aturats que estiguin cobrant l’ajuda familiar o fent un curs puguin adquirir una targeta trimestral de transport de la TMB amb un descompte del 80%. “Molta gent no ho sap, perquè no ha rebut la informació, però només cal que la demani al SOC, al servei d’ocupació”, explica Rosa Aldave, portaveu de l’Assemblea local. Actualment les negociacions amb la TMB continuen cara a aconseguir que aquelles persones que no reben cap prestació també se’n puguin beneficiar d’aquestes bonificacions o, fins i tot, quedin exemptes de pagar. Juntament amb altres plataformes com la PAH, els col·lectius d’aturats han entrat a formar part de la comissió que lluita contra la pobresa energètica, per evitar que aquelles persones o famílies que no poden pagar els serveis bàsics de gas, aigua i llum a causa de la crisi, se’n quedin sense o hagin d’assumir el deute en el futur.

 

A banda de participar en accions més globals, l’Assemblea de Treballadors i Aturats del municipi també té els seus propis projectes. Els més immediats són la creació d’horts socials –estan negociant amb l’Ajuntament la cessió  d’uns terrenys propers a la Torre Na Joana– i l’organització d’un mercat ambulant d’articles de segona mà. “Són dues propostes en les quals fa mesos que estem treballant, però que s’han ralentitzat perquè s’han de resoldre algunes qüestions jurídiques”, explica Aldave, tot afegint que el col·lectiu ja ha sol·licitat una reunió urgent amb els responsables municipals per desbloquejar els problemes que han anat sorgint.

Mentrestant, l’Assemblea es manté en contacte amb altres col·lectius d’aturats de Barcelona i comarques per  tenir coneixement d’experiències d’autoocupació o generació de treball que estan funcionant i que es poden extrapolar al municipi. Aquesta informació es comparteix setmanalment amb reunions cada dimarts, a les 18h, a l’Abi, obertes a tothom.

A més de fer servir les xarxes socials per donar a conèixer la seva actuació, l’Assemblea ha tingut un programa propi a l’emissora municipal, ‘Montcada en Acció’, que es rependrà al setembre.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari