El govern treu pit sobre l’estat dels comptes municipals en l’últim Ple ordinari del mandat

El president de l’Àrea Econòmica posa l’accent en la rebaixa del deute en més d’un 30% i en la recuperació de la liquiditat a Tresoreria

Els canvis del cartipàs es debatran i aprovaran al Ple de setembre
Arxiu/Berta Barcons

Les qüestions econòmiques van centrar bona part del Ple del mes d’abril fet ahir a la Casa de la Vila, l’últim ordinari de l’actual mandat. Tots els punts presentats es van aprovar per unanimitat, entre els quals, l’aprovació de l’estudi de costos per al nou contracte de recollida de residus i neteja viària –que s’haurà de licitar en els pròxims nou mesos– i la liquidació del pressupost del 2022. El president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC) va aprofitar per fer balanç del mandat posant l’accent en la recuperació de les finances municipals “gràcies –va dir– a les directrius marcades des del govern i a la corresponsabilitat i ajuda dels tècnics”.

L’edil va explicar que en els anys de mandat d’ECP i ERC el deute s’ha rebaixat del 75 al 41% i que s’ha recuperat la liquiditat a la Tresoreria passant d’1,6 milions el 2019 als 7 milions actuals. “Han estat anys de gran complexitat per revertir la situació econòmica que va heretar l’actual govern el 2015 pel pagament obligat d’expropiacions forçoses de zones verdes que ens han costat més de 19 milions d’euros”, va assenyalar Garrido.

Han estat anys de gran complexitat per revertir la situació econòmica que va heretar l’actual govern el 2015

Gerard Garrido, president de l’Àrea Econòmica
Gerard Garrido, president de l’Àrea Econòmica, durant la seva intervenció
Berta Barcons

Les referències a l’herència de l’executiu anterior –format per PSC i CiU– no van agradar el grup municipal socialista, majoritari en l’oposició. La regidora Nani López va puntualitzar que la part tècnica també va ser responsable de la mala gestió atribuïda només a la part política i va recordar que el llegat socialista inclou equipaments com el complex Montcada Aqua, on també hi ha la Biblioteca i el Teatre Municipal. La intervenció de López va motivar la resposta de l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui li va retreure que volgués traslladar als tècnics la responsabilitat del que va passar. “És de miopia política fer aquest tipus de comentaris per part d’un partit que aspira a arribar al govern”, va dir l’edil tot lamentant que el consistori hagi hagut de destinar en els últims 8 anys gairebé la meitat d’un pressupost anual a pagar unes expropiacions que haurien estat molt més econòmiques si s’hagués arribat a un acord amb els propietaris.

Sobre aquest afer i aprofitant el punt en què es va aprovar fer l’últim pagament dels interessos de demora atorgats per via judicial a dos dels propietaris de zones verdes expropiades, la regidora de Cs Angelina del Pino va lamentar que, “sent veïns del municipi i coneixedors de l’impacte que aquest cas ha tingut a les arques municipals, no hagin manifestat cap intenció de condonar part del deute al consistori”.

Qüestions urbanístiques

Altres punts tractats al Ple van ser l’aprovació inicial de la modificació puntual del canvi de planejament a l’àmbit de Montcada nord, en el límit amb la Llagosta, amb l’objectiu de resoldre el litigi que es manté amb el municipi veí arran el trasllat de la fàbrica Valentine, l’any 2019, del centre del nucli urbà montcadenc al polígon Can Milans. “Aquest tràmit té com a objectiu afrontar una de les problemàtiques més greus que té l’Ajuntament“, va manifestar el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC) tot recordant que la modificació del PGM que va propiciar l’anterior govern –PSC-CiU– amb el suport de la Generalitat va ser impugnada pel consistori llagostí i anul·lada pel TSJC. “Els terrenys que ara ocupa la factoria són zona verda i, si això no ho resolem des d’un punt de vista urbanístic, les conseqüències per a les arques municipals en cas que l’empresa fes una reclamació patrimonial serien demolidores”, va assenyalar l’edil.

El canvi de planejament a l’àmbit de Montcada nord, on hi ha la fàbrica Valentine, té com a objectiu afrontar una de les problemàtiques més greus que té l’Ajuntament

Jordi Sánchez, president de l’Àrea Territorial

Un altre canvi de planejament aprovat inicialment va ser el que afecta l’àmbit del Turó de la Vista Rica, al centre del nucli urbà, que va ser explicat al veïnat en reunió informativa la setmana anterior. El PGM del 1976, actualment vigent, planteja unes servituds en l’àmbit de viabilitat que perjudica sobretot els propietaris del carrer Sant Sebastià –obligats a recular les seves façanes si fan obres– i que, amb el canvi proposat, quedaran eliminades. La modificació del planejament també permetrà l’Ajuntament adquirir zones verdes en mans de particulars i evitar el perill d’expropiacions forçoses.

El Ple també va aprovar per unanimitat el projecte executiu de reurbanització del carrer Domingo Fins un cop estudiades i acceptades algunes de les al·legacions que ha presentat el veïnat. I, en matèria d’habitatge, es va aprovar delegar en la Junta de Govern Local la tramitació d’una subvenció dels Fons Next Generation per l’import d’1,2 milions d’euros que es destinaran a la construcció d’habitatge públic.

Denúncia de Vox

En el torn de precs i preguntes, un representant de Vox Montcada, Einstein Acebo, va intervenir per denunciar davant del Ple l’atac que va sofrir el partit durant la Fira de Sant Jordi per part del col·lectiu antifeixista, tot reclamant un posicionament del consistori en contra de qualsevol mena de violència. Acebo va lamentar la “manca d’interès” manifestat pel govern per l’incident que també va afectar altres parades properes a la de Vox. L’alcaldessa va respondre que personalment s’hi va desplaçar fins al lloc per informar-se del que havia succeït, però que va ser increpada per membres del partit, versió que va ratificar la regidora de Cs Angelina del Pino. Campos va tancar la intervenció dient que l’executiu respondrà la petició formulada per Vox per escrit.

El d’ahir va ser l’últim Ple ordinari del mandat. Encara resten pendents dues sessions extraordinàries, la primera es farà el 2 de maig, amb motiu del sorteig de les meses electorals, i l’última, de tancament d’actes i comiat, tindrà lloc el 14 de juny, tres dies abans del Ple d’investidura.

Deixa un comentari