El Grup de Medi Ambient demana l’aturada de la intervenció prevista a la llera del riu per no perjudicar els hortolans

L’actuació té com a objectiu mantenir l’espai net per motius ecològics i de seguretat

Imatge d'un dels horts que hi ha a la llera del Ripoll
Pilar Abián

El Grup de Medi Ambient Ecologistes en Acció ha demanat a través d’un comunicat al govern municipal que aturi la intervenció prevista a la llera del Ripoll per eliminar els horts il·legals que hi ha banda i banda dels polígons de la Ferreria i la Granja –més d’un centenar. El col·lectiu ecologista considera que s’ha donat poc marge als afectats –el termini d’una setmana– perquè retirin les seves pertinences i argumenta que molts dels hortolans són persones grans i en atur i que cal dialogar amb elles abans de fer l’actuació. "Resulta injust no tenir en compte que els horts poden ser el mitjà d’alimentació o de gran ajuda per algunes persones, fins i tot a les barraques pot haver alguna persona vivint o pernoctant", assenyala el Grup en el seu comunicat.

El col·lectiu considera que cal prioritzar "l’ajuda als més vulnerables" i posa en dubte les intervencions que està fent l’Ajuntament als marges del riu. "En altres indrets –diu– contradictòriament i incorrectement des d’un punt de vista ecològic s’han asfaltat trams de les lleres".

 

Resposta municipal

La Regidoria de Medi Ambient, per la seva banda, argumenta que la neteja de la llera del Ripoll de barraques i residus s’ha de fer necessàriament per motius de seguretat en cas de riuades i que aquesta època és la idònia per fer la intervenció perquè no afecta la nidificació de les aus ni hi ha risc d’incendi. El departament també recorda que l’activitat dels hortolans suposa, a més de l’ocupació d’un espai públic, la captació il·legal d’aigua, amb repercussió en el cabal fluvial.

Malgrat que el ban publicat el dia 19 pel consistori dona un temps d’una setmana per a la retirada de les pertinences existents als horts, la intervenció no s’iniciarà el dilluns 26 de novembre, com estava previst, sinó que el termini s’ampliarà uns dies més. Fins al moment, però, cap dels afectats s’ha posat en contacte amb el consistori per exposar una situació de vulnerabilitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari