El manifest impulsat per la Taula del Rec Comtal en defensa de La Ponderosa ja suma prop d’una quarantena d’adhesions

Entitats i administracions expliquen a laveu.cat els motius pels quals reclamen la preservació de l’històrica horta

Membres de la Taula Comunitària del Rec Comtal, amb una pancarta reivindicativa davant dels terrenys de La Ponderosa
Pilar Abián

La Taula Comunitària del Rec Comtal –integrada per una quinzena d’entitats i per organismes públics– continua sumant adhesions al manifest que va presentar a mitjan de juny per reclamar que l’horta de La Ponderosa, situada a Vallbona –barri barceloní que limita amb Can Sant Joan– sigui protegida com a espai agrícola. L’escrit, titulat ‘La Ponderosa es queda’, l’han signat una vintena de col·lectius més, a banda dels que fomen part de la Taula, a través del correu [email protected].

Durant dècades, aquestes terres que hi ha a l’entrada nord de Barcelona van ser conreades per un pagès, Juan Ortuño, que venia els productes a peu d’hort a veïns dels voltants, però la seva mort el passat hivern ha obert una incògnita sobre el futur d’aquest enclau agrícola de set hectàrees envoltat d’infraestructures i possible objecte d’especulació immobiliària, tal com alerten els veïns.

Per aquest motiu, el manifest demana a les institucions competents que blindin el sòl agrícola de La Ponderosa –la propietat del qual està repartida entre Adif, una immobiliària i la Sareb– i proposa vincular-lo a l’economia social i solidària, creant plans de formació per a joves dels barris en l’àmbit de l’agroecologia, desenvolupant una zona d’horts comunitaris i socials dinamitzats per monitors i enllaçant el projecte ‘El Rec Comtal es mou’ amb la sobirania alimentària i l’horta de proximitat. El manifest, titulat ‘La Ponderosa es queda’, continua obert a noves adhesions a través del correu [email protected].

Suport institucional

Tant l’Ajuntament de Barcelona com el de Montcada i Reixac, així com el Consorci del Besòs, tots tres membres de la Taula Comunitària del Rec Comtal, s’han afegit al manifest i han constatat públicament la seva voluntat de preservar La Ponderosa. De fet, la conservació d’aquest espai agrícola –un dels pocs que encara hi ha a l’entorn metropolità i sobre el qual es va projectar al 2007 un Àrea Residencial Estratègica (ARE) que no s’ha arribat a desenvolupar–, està inclosa en el Pla Director de Vallbona, que està elaborant el Consorci i al Pla del Rec Comtal que lidera el departament d’Arqueologia del consistori barceloní.

En una trobada de membres de la Taula Comunitària amb laveu.cat, tant la consellera de districte, Carolina Recio (Barcelona en Comú), com el comissionat d’Economia Social, Densevolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, han explicat que durant el passat mandat es van encarregar diferents estudis amb propostes de preservació de l’horta que poden servir d’inspiració. “Des del govern es té clar que aquest espai ha de ser una referència quant a agricultura urbana i canvi de model alimentari, que ha de tenir una dimensió educativa i pedagògica i, sobretot, que el projecte ha d’estar lligat al territori”, afirma Porro.

També els regidors delegats de Territori i d’Educació, Infància i Joventut del consistori montcadenc, Jordi Sánchez (ERC) i Jessica Segovia (ECP), respectivament, són partidaris de defensar l’espai, tot i no pertànyer al terme municipal. “Nosaltres entenem que Vallbona i Can Sant Joan són dos barris que comparteixen necessitats, problemàtiques i projectes”, comenta Sánchez. L’edil afegeix que els municipis metropolitans han de tenir una visió global pensada des del territori i amb participació dels barris i les entitats: “Igual que l’AMB té una estratègia general quant a l’habitatge, també l’ha de tenir sobre les zones lliures”.

Catalogació del Rec

El fet que el Rec Comtal passi per La Ponderosa pot ser un punt a favor a l’hora de preservar l’espai. Això, si més no, és el que opina el director de serveis tècnics del Consorci del Besòs, Joaquim Calafí. “El Pla de Vallbona, en procés de redacció, recull tot el treball que s’ha fet en el marc del Pla del Rec Comtal quant a garantir la catalogació del canal, el que permetria condicionar qualsevol actuació urbanística que es faci al seu voltant”, ha assenyalat Calafí.

En aquesta línia, Enric H. March, autor del llibre El Rec Comtal, 1000 anys d’història i membre de l’associació cultural Tot Història, destaca que la proposta del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona passa perquè el trams del Rec Comtal que s’han de recuperar estiguin vinculats a horts.

Actualment, dels 12 quilòmetres de l’històric canal d’origen medieval que va subministrar aigua a Barcelona durant centenars d’anys, només està catalogat el tram de Montcada –inclòs al Catàleg de Patrimoni aprovat recentment pel Ple de l’Ajuntament– i una petita part de Barcelona. Això fa que la majoria del traçat estigui en perill de desaparèixer, motiu pel qual cal una actuació immediata.

El paper de les entitats

Antonio Alcántara, de l’AV Can Sant Joan i membre de la Taula Comunitària del Rec Comtal, aposta perquè la defensa de La Ponderosa sigui un projecte col·lectiu amb el màxim suport d’entitats, especialment les dels barris més propers a l’espai: “Hi ha associacions que encara no coneixem i d’altres que no volen participar, però hem de seguir insistint perquè s’hi sumin; mantenir aquest espai no només és una qüestió agroecològica, també pot suposar llocs de feina i altres millores socials per als barris que l’envolten”.

Hi ha testimonis que corroboren el paper de La Ponderosa més enllà d’un espai estrictament agrícola. “Durant dècades hem vingut a comprar verdura de proximitat i de temporada de molt bona qualitat; aquest era un punt de trobada veïnal on establíem relacions socials i on rebíem un tracte molt familiar”, explica Charo Hortet, de l’entitat Torrent Nord de Nou Barris.

Carmen Perales, representant de Som del barri de Nou Barris Roquetes, assegura que, en el seu cas, La Ponderosa ha tingut, fins i tot, una funció terapèutica: “Per a mi, no era només un lloc on anar a comprar verdura amb la meva mare, també m’hi passava moltes estones gaudint de l’entorn, el que em va ajudar a recuperar-me d’un càncer”, recorda emocionada.

Des que va morir el pagès que conreava les terres, activitat que va iniciar l’any 1951, ha acabat la venda directa de verdures a La Ponderosa. De moment, els camps es continuen conreant, però els productes ja no es venen al detall, sinó a botigues.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari