El Parc de Collserola prova un nou sistema de detecció de focs forestals

La Torre de guaita del Parc de Collserola compta amb càmeres digitals per captar incendis

El Parc de Collserola prova aquest estiu un nou sistema de detecció d’incendis, amb càmeres digitals, que complementa la figura del guaita. El dispositiu, que ja funciona a Alemanya des del 2003, es vol implantar als països mediterranis; Collserola és l’espai escollit per fer la prova pilot. L’objectiu del mecanisme és captar a través de càmeres digitals qualsevol petita alarma d’incendis.
Aquest dispositiu, de fabricació Alemanya, es va implantar el 2003 al land de Brandenburg (RFA) i l’empresa que el desenvolupa ha volgut iniciar la seva implantació a nivell dels països mediterranis posant-lo a prova al Parc de Collserola. Montcada té un espai natural que forma part del Parc es tracta de la zona de Can Cuiàs, que també es veurà beneficiada d’aquesta iniciativa.
L’objecte del mecanisme és captar a través de càmeres digitals qualsevol petita alarma d’incendi. La càmera treballa en gamma de grisos (16.380 grisos/pixel), de manera que analitza de forma continuada els fotogrames comparant-los entre ells. Quan detecta una variació a l’escala de grisos, envia la informació, via ràdio, a la Central del Dispositiu de prevenció i detecció d’incendis del Consorci del Parc que dóna l’alarma si confirma que es tracta d’un possible conat d’incendi. Aquest pas és necessari perquè hi ha casos en què l’escala de grisos pot variar sense que es doni cap foc, seria el cas de les ombres dels núvols.
El radi d’acció d’aquest sistema és de 15 km. De moment treballa en detecció diürna i s’espera que cap al novembre estigui disponible la detecció nocturna. Igualment a la tardor es podrà tenir la visió en color mitjançant una càmera afegida i s’equiparà també amb un GPS. Aquest sistema funciona de manera autònoma mitjançant plaques solars.
Aquest sistema no substitueix, però, la figura del guaita, sinó que la complementa. A banda de poder cobrir eventualment les absències imprevistes dels guaites o de poder entrar en funcionament en casos extraordinaris fora de la temporada d’incendis forestals, complementa i reforça les observacions d’aquells. ENERGRUP és l’empresa que té la representació d’aquest sistema, anomenat IQ Systemhaus (IQ Wireless) a Espanya i Portugal.

Foto: Parc de Collserola

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari