‘Els centres educatius estan treballant per començar el curs amb garanties’

L’edil, del grup d’ECP, és la responsable d’Educació, Habitatge, Igualtat, Feminismes i LGTBI

Jessica Segovia, a l’escola Mas Rampinyo, que el curs vinent s’estrenarà com a institut escola, el segon al municipi després d’El Viver, a Can Sant Joan
Pilar Abián
Acabem el cicle de presentació dels membres del govern parlant amb Jessica Segovia, d’ECP. L’edil repeteix per segon mandat consecutiu com a responsable, d’Educació, Habitatge, Igualtat, Feminismes i LGTBI.
 
Com preveu que arrenqui al setembre el nou curs escolar? 
Espero que amb la màxima normalitat, tot i l’anormalitat de la situació. La resiliència del sector educatiu farà que ens en sortim. Cada centre està treballant el seu pla individualitzat per garantir el desenvolupament del curs adaptat a les circumstàncies que puguin sobrevenir.
Tot preparat per al primer curs de l’ESO a l’IE Mas Rampinyo? 
Durant l’estiu s’han de fer algunes obres al centre, però al setembre, tot estarà a punt.
Enguany hem viscut un curs atípic que ha posat de manifest l’impacte que pot tenir la bretxa digital en l’educació. 
La pandèmia l’ha accentuada. No hem d’oblidar que la bretxa digital és conseqüència de la crisi socioeconòmica. Durant el confinament, vam destinar 20.000 euros del pressupost municipal per garantir la connectivitat a Internet dels alumnes que no en tenen.
Amb això n’hi ha prou? 
La crisi educacional l’hem de combatre amb polítiques que posin al centre l’equitat i la inclusió. D’altra banda, s’ha d’incidir molt en la distribució equilibrada de l’alumnat per no tenir centres segregats i ajudar a equilibrar les necessitats. Per això, un objectiu d’aquest mandat és diposar d’una Oficina d’Escolarització Municipal. Cara al curs vinent, també posarem en marxa un projecte destinat a combatre l’absentisme escolar gràcies a una subvenció que ens ha concedit l’Agència Catalana de la Joventut.
Les preinscripcions a P3 han estat per sota de les previsions. Per quin motiu?
Ha estat un fet generalitzat a molts municipis. Pensem que, en no ser ensenyament obligatori, moltes famílies han preferit esperar a veure com evoluciona la situació actual. A secundària, en canvi, tot ha anat segons el previst. La bona notícia cara al curs vinent és que ha baixat la ràtio per aula a tots els centres públics, passant de 30 a 27.
A les escoles bressol, tampoc no s’han cobert totes les places. Perilla el manteniment de la xarxa pública?
De cap manera! La diferència d’inscripcions respecte el curs passat ha estat d’una vintena, no és una xifra significativa. Creiem que han incidit la incertesa de la situació i el fet que els centres hagin hagut de presentar la seva oferta de manera virtual. De tota manera, la part positiva és que la ràtio a les aules serà més baixa. La classe de nadons tindrà un màxim de 8 alumnes; la d’1 a 2 anys, de 13 i la de 2 a 3 anys, de 20.
Parlem ara de la Regidoria d’Habitatge. Al Ple de juny es van aprovar dues mocions en defensa del dret a l’habitatge. Quina efectivitat poden tenir aquest tipus de demandes?
Els ajuntaments tenim competència limitades però sabem quines són les necessitats reals de la població. Per això, el que hem de fer és instar les administracions que sí en tenen a adequar la legislació per garantir aquest dret. Allà on poguem incidir, ho farem. Justament al Ple de juliol proposarem demanar a la Generalitat les competències per poder expedientar els propietaris de pisos buits sense causa justificada i instar-los a donar-los un ús social.
Quina és la xifra d’habitatge públic de propietat municipal a la qual el govern vol arribar en aquest mandat?
La intenció és continuar amb la mateixa tònica, fer servir l’opció de tanteig i retracte de la Generalitat i optar a dos pisos per any. D’altra banda, ens agradaria poder donar resposta a la necessitat habitacional, per això estem explorant diferents vies, com ara la cessió de terrenys per fer habitatge protegit de lloguer a l’INCASÒL, la construcció a través de cooperatives en cessió d’ús o la masoveria urbana.
Hi ha constància que hagi augmentat el nombre d’ocupacions?
No ens consta. No obstant això, aquest fenomen ens preocupa, sobretot quan no està motivat per la necessitat de tenir un sostre.
Pel que fa a les polítiques d’igualtat, quins són els objectius que té la Regidoria? 
El principal és que la perspectiva de gènere feminista i LGTBI impregni totes les àrees. L’urbanisme feminista i els pressupostos amb perspectiva de gènere són accions iniciades el mandat anterior que es comencen a materialitzar, però queda molt a fer. També seguirem treballant per ser un municipi lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques. Tot just acabem d’incorporar la figura de la tècnica l’Igualtat i hem creat perfils a Facebook, Instagram i Twitter (@IgualtatMiR) per explicar tot el que fem.
Què opina de les denúncies que van rebre alguns ajuntaments per penjar la bandera LGTBI el dia de l’Orgull? 
Que atempten contra la llibertat d’expressió i d’elecció. Nosaltres la seguirem penjant com a reivindicació de l’amor lliure. Encara hi ha països on hi ha pena de mort o presó per estimar.

Deixa un comentari