La CGT insta la joventut a liderar els actes contraris a la reforma laboral
Dos representants dels sindicat defensen al Kursaal la convocatòria, convidats per l’AJMiR
“Ens sobren motius per fer vaga”, va manifestar Ermengol Gassiot, del secretariat de la Confederació General de Treballadors (CGT) i professor de la UAB, durant una xerrada que va tenir lloc ahir divendres, 17 de setembre, al Kursaal, convidat per l’Assemblea de Joves de Montcada i Reixac (AJMiR), col·lectiu que està a favor de fer vaga general el pròxim 29 de setembre. Gassiot va apuntar cinc raons per protestar contra la reforma laboral aprovada pel govern central. En primer lloc, segons el sindicalista, s’afavoreix l’acomiadament, amb mesures com la pràctica eliminació del contracte indefinit, la reducció del preavís d’acomiadament a 15 dies en comptes de 30 o la rebaixa de les indemnitzacions a 33 dies per any treballat, en comptes de 45. “Aquetes facilitats poden comportar que l’empresari es vagi desfent dels treballadors veterans per reemplaçar-los per joves, que tindran unes condicions molt pitjors però més beneficioses per a ell”. En segon terme, va apuntar que la reforma permet que l’empresari tingui flexibilitat a l’hora de decidir els torns laborals dels empleats. “Si vol pot fraccionar els torns i posar una persona al matí o a la tarda quan l’interessi, amb els problemes de conciliació que això pot generar”, va dir.
Un tercer argument per fer vaga és que la reforma “incrementa el poder de les empreses de treball temporal, a les que fins i tot l’administració pública hi podrà recórrer”. Gassiot també va parlar de la destrucció dels convenis col·lectius i la pèrdua de força dels sindicats: “segons la CEOE, si un empresari té previsió de pèrdues, la reforma li permet mantenir en suspens algun punt del conveni”. Finalment, Gassiot va destacar que la gent jove és la més perjudicada en tot aquest context, amb la proliferació dels contractes en pràctiques. “En 200 anys de capitalisme, ens trobem en un moment en què els joves ho tindran pitjor que els seus pares per accedir al món laboral; l’habitual era que els problemes se superessin generació rere generació”, va manifestr el sindicalista.
L’altre convidat a la xerrada va ser Román Rustichelli, de la CGT i membre del comitè d’empresa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), qui va apuntar que, si bé anys enrere altres mobilitzacions s’han dut a terme per un motiu concret –la incorporació dels contractes temporals (1984), els contractes escombraries (2002) o el tema del subsidi agrari, entre d’altres– aquesta és la primera vaga en molt temps “en què ens estan atacant en tot, amb retallades, congelacions, eliminació o reducció d’ajuts socials”. Rustichelli va explicar que la vaga arriba en un moment dolent per al sindicalisme i les reivindicacions, ja que “s’ha perdut el moviment obrer i el principal motiu és que la gent ha vist com les cúpules dels sindicats majoritaris s’han passat al bàndol contrari”. El sindicalista va posar l’exemple de la seva empresa –que durant l’any passat va fer diverses vagues per a la millora del conveni col·lectiu–, dient que des de fa 3 anys “tot ho decideix l’assemblea, però no vol dir que no tinguem problemes interns”.
Ambdós ponents van cloure la seva intervenció assegurant que la vaga “només és un primer pas” i van instar els presents, especialment els joves perquè consideren que són els més perjudicats en la reforma, a que liderin les protestes i formin comitès de vaga com ja s’han constituït a ciutats com Sabadell, Terrassa, Mollet, Lleida o Girona. En representació de l’AJMiR, Lídia Molano va explicar al públic que “era convenient fer aquest tipus de xerrada perquè la reforma ens afecta a tots”. L’acte va cloure amb un debat entre els presents, una quarantena de persones, durant el qual, entre d’altres, es va parlar sobre si el moment en què es proposa la vaga és l’ideal, l’actuació dels sindicats majoritaris en aquesta acció i la seva relació amb el govern i com es podrà fer ressò de la convocatòria a nivell local.