La consellera de Salut assegura que la mortalitat a Montcada no difereix de la de la resta de Catalunya

Geli indica que res fa suposar que la biomassa suposi un risc addicional per a la salut si la cimentera respecta la normativa

La magnitud i la mortalitat a Montcada no difereix de forma significativa de la que es produeix a la resta de municipis de la comarca i al conjunt de Catalunya. Ho ha comunicat per carta la consellera de Salut, Marina Geli, a l’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga (PSC), com a resposta a la petició del consistori d’una anàlisi comparativa sobre les dades de mortalitat i les seves causes al municipi, segons es va aprovar en el Ple extraordinari del 14 de gener, durant el qual els grups municipals van demanar  ala Generalitat la suspensió de l’atorgament de l’autorització ambiental definitiva a Lafarge perquè pugui fer servir biomassa com a combustible per generar ciment. La decisió del Ple es fonamentava en la manca de dades sobre la incidència de l’ús de biomassa en la salut de les persones i en el medi ambient, de manera que el consistori demanava, a més de les estadístiques sobre la mortalitat a Montcada, un informe amb les dades sobre les proves realitzades a indústries que hagin fet el canvi de combustible fòssil a biomassa, i que demostri que, a més de reduir-se les emissions de CO2 a l’atmosfera, el procés no té efectes negatius sobre la salut de les persones.

 

Geli complementa l’escrit amb un quadre comparatiu sobre les dades de mortalitat a Montcada i Reixac en el període 2003 – 2007 i les seves causes. A la missiva, la consellera indica, literalment que “la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’Administració ambiental estableix el procés d’autorització o llicència de les activitats amb la finalitat d’assolir un nivell alt de protecció de les persones i del medi ambient. Aquest procés permet prevenir, minimitzar, corregir i controlar els possibles impactes de les activitats”. Geli recorda que “les autoritzacions i llicències estableixen les condicions tècniques que han de complir i les actuacions de gestió i control que han de dur a terme i, tant en el règim d’autorització ambiental com en el de llicència ambiental, es requereix un informe sanitari vinculant sobre la incidència que les emissions de l’activitat poden tenir sobre la salut de les persones”.

 

Des del departament de Salut, en una informació adreçada a aquest mitjà, s’explica que “no és convenient fer un estudi epidemiològic perquè les dades de mortalitat no són un bon indicador per mesurar afectacions sobre la salut de tipus crònic“. L’alcalde, davant les dades, ha indicat a través d’un comunicat que, a banda de les dades sobre mortalitat, el consistori està encara esperant l’informe on es recullin les dades de les indústries que hagin fet el canvi de combustile. “Fins que no disposem de tota la informació requerida, la posició de l’Ajuntament continua sent contrària a l’autorització definitiva a Lafarge, tal i com va aprovar el Ple extraordinari”, reitera l’edil.

 

Les dades que Geli ha enviat a l’alcalde les va presentar dilluns el director gerent de l’Agència de Protecció de la Salut, Xavier Llebaría, al comitè d’empresa de Lafarge, en una reunió sol·licitada a petició pels treballadors de la cimentera. Llebaría, segons ha explicat la plantilla, els va comunicar que “Montcada no pateix més problemes de salut que la resta de municipis de Catalunya” i els va avançar que Salut no durà a terme cap estudi epidemiològic. “Els primers interessats a saber els efectes de les emissions de la cimentera som nosaltres, que hi treballem, amb aquesta informació ens quedem molt tranquils”, ha indicat la presidenta del comitè, Conchi Jiménez, qui ha demanat una rectificació als grups municipals que han demanat el trasllat de la fàbrica. “En les reunions que vam mantenir amb els grups polítics ens van dir que si els informes de salut demostren que les emissions no són perjudicials per a la salut, rectificarien”, ha assegurat Jiménez.

 

Per la seva banda, la Plataforma Antiincineració no dóna cap valor a les dades aportades per Geli. “Nosaltres el que volem és l’estudi epidemiològic al qual es va comprometre la Generalitat al 2007, ha explicat José Luis Conejero, portaveu del col·lectiu. La Plataforma continua amb la seva campanya contrària a l’ús de biomassa a Lafarge. Aquest dijous, 18 de febrer, el col·lectiu organitza una xerrada sobre la Sensibilitat Química Múltiple, a càrrec de dues afectades, la montcadenca Judith Marquès i la psicòloga valenciana M. Carmen Miravete. L’acte tindrà lloc a les 19h al local de l’AV Font Pudenta (Hug, 28). Es prega als assistents no dur desodorant ni cap fragància que pugui perjudicar les ponents. La conferència es centrarà en la necessitat de fer controls ambientals que evitin la càrrega de tòxics en la prevenció de malalties provocades per la contaminació.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari