La liquidació del pressupost del 2009 centra bona part del debat

El plenari aprova el nou Pla d’Usos Comercials i la reforma urbanística del carrer Quarters de Font Pudenta

Sessió maratoniana la del ple ordinari del mes d’abril celebrada ahir la tarda, que es va prolongar més de tres hores. Les qüestions més debatudes van ser la liquidació de pressupostos del 2009, el Pla d’Usos Comercials i la reforma urbanística del carrer Quarters de Font Pudenta.

Govern i oposició van protagonitzar una guerra de xifres en el punt on s’havia de donar compte de la liquidació del pressupost 2009. El president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma, va afirmar que l’exercici del 2009 s’ha tancat amb un romanent positiu de 447.000 euros i va concloure que  “s’ha aconseguit ajustar els pressupostos a les necessitats de la ciutat i als temps d’austeritat, complint una de les prioritats del govern: abocar el màxim d’esforços a l’àmbit d’atenció a les persones”. El portaveu del grup d’ICV-EUiA, Josep M. González, va instar el regidor convergent a consensuar les respectives xifres, “en absolut coincidents” per no caure en un debat estéril i va advertir del  perillós increment de la despesa corrent o no controlada”. Eva García, del PP, va recòrrer a unes dades del Ministeri d’Economia i Hisenda que situen Montcada com un dels municipis més endeutats de Catalunya, “amb un deute que augmenta dia rera dia i no precisament a causa de les inversions”. Esquerra va manifestar la seva preocupació per la falta de liquidesa de l’Ajuntament que, segons la portaveu Marta Aguilar,  “té pendent de cobrament 10 milions d’euros, bona part dels quals provenen dels impostos directes que la gent no paga”. Davant d’aquesta circumstància, la portaveu republicana veu molt difícil poder assolir els objectius d’inversió marcats, tal com afirma el govern. Un altre problema, apuntat per Esquerra i que es deriva de l’anterior, és el retard del pagament als proveïdors de l’Ajuntament, que repercuteix negativament en les empreses i els seus treballadors. Precisament amb l’objectiu de pagar proveïdors el Ple va donar compte d’una operació de tresoreria per valor de 2 milions d’euros. Maresma va reconèixer la dificultat per mantenir els ingressos provinents dels impostos, en un moment en què la crisi afecta directament moltes famílies i empreses: “És un problema que afecta totes les administracions i que no se solucionarà a curt termini”, va afegir.

Pla d’Usos Comercials. El Ple Municipal va aprovar el Pla Especial Urbanístic d’Usos Comercials, que regula el tipus de negocis que es poden establir als eixos comercials de Montcada. El document l’ha impulsat la Regidoria de Comerç i ha comptat amb l’assessorament de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament. El seu objectiu és evitar la concentració d’agències immobiliàries i entitats bancàries en una mateixa zona, tal com ha passat al carrer Major en els últims anys, fet que ja va motivar l’aprovació d’una moratòria al 2008 perquè no hi puguessin obrir més establiments d’aquest tipus. “El document parteix del Pla d’Orientació Comercial 2002-2007 –va explicar el regidor de Comerç Joan Carles Paredes, de CiU– i pretén aconseguir un continu comercial urbà”. El pla va rebre les crítiques dels grups d’ICV-EUiA i Esquerra per considerar que està basat en un estudi desfasat i perquè no regula tots els carrers, fet que va ser motiu d’al·legacions per part de l’MCC i d’un grup de comerciants de Montcada centre llevant.

Canvis a la Font Pudenta. El ple va aprovar una modificació puntual del Pla General Metropolità als terrenys que ocupava l’antiga Química de Montcada i altres edificis colindants que permetrà dur a terme millores a la Font Pudenta, segons va explicar el regidor d’Urbanisme, Sergio Hermoso (PSC). En aquest espai, delimitat pel carrer Quarters, l’avinguda de la riera de Sant Cugat, la carretera C-17 i la via del tren, es construirán 136 habitatges, la majoria de protecció oficial i espais ajardinats. L’actuació també permetrà crear una rotonda a la cruïlla del carrer Quarters amb el pont sobre la riera de Sant Cugat i millorar l’accés al centre de Montcada pel carrer Mossèn Castellví. Tot i que els grups de l’oposició consideren necessari la reforma d’aquest sector de la Font Pudenta, van expressar objeccions al projecte. Alba Delamo, d’ICV-EUiA, considera “desmesurat” l’increment del sostre de construcció, que passa de 63 a 136 vivendes: “És més del doble del que es podia construir fins ara, a banda de l’impacte visual d’un bloc de pisos de 9 plantes més una”, va explicar. Per a la portaveu del PP, Eva García, “és un projecte massa agosarat quan estem en un moment de crisi i no es ven res”. La portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar, va coincidir amb ICV-EUiA sobre la desproporció del nombre d’habitatges i també va criticar que l’actuació no resol els problemes de connexió entre el carrer Quarters i la Carretera Vella. L’alcalde, César Arrizabalaga (PSC), va tancar la discussió destacant que el 64% dels habitatges seran de protecció, “fet que ens satisfà plenament perquè no només millorem el barri sinó que també el dotem de vivendes assequibles”.

Nou reglament. L’aprovació inicial del reglament que regula l’accés dels grups municipals als mitjans de comunicació locals no va comptar amb el suport de tots els grups tal com pretenia el govern, malgrat que, segons el portaveu socialista Carles Guijarro, “s’ha fet un gran esforç de consens i s’han incorporat un bon nombre d’aportacions dels diferents grups”. El PP va votar-hi en contra per considerar que no garanteix el valor de la pluralitat, mentre que ICV-EUiA i Esquerra es van abstenir i van anunciar al·legacions a alguns articles del text.

Mocions populars. El PP va presentar dues mocions que van tenir una acollida ben diferent l’una de l’altra. Mentre tots els grups municipals, menys el PSC, van donar suport a la moció contra la pujada de l’IVA anunciada pel govern de Zapatero,  la moció que demanava la col·laboració dels ajuntaments per facilitar a l’Estat dades del padró sobre els immigrants sense papers, va ser rebutjada de forma rotunda per tota la resta de grups.

 

 

 

 

Seccions:

Deixa un comentari