La Plataforma Antiincineració convida el científic Fernando Palacios a parlar sobre la contaminació de la cimentera

L’entitat critica al president de la Generalitat per haver dit que les cimenteres no contaminen

Fernando Palacios serà a Can Sant Joan aquest dijous
El Correo de Burgos

Aquest dijous (Kursaal, 19h) la Plataforma Antiincineració farà una xerrada col·loqui amb la participació de Fernando Palacios, científic titular del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Segons ha avançat l’organització, el ponent parlarà de l’impacte sobre la biodiversitat que té la proximitat de la cimentera i sobre les substàncies principals que formen part de les emissions que surten de la planta així com de la toxicitat que aquestes tenen sobre les persones que viuen o treballen a l’entorn. Una altra de les qüestions a tractar serà la de les autoritzacions ambientals.

Aquesta no és la primera vegada que el doctor Palacios participa en xerrades organitzades per la Plataforma; l’any passat el científic també va ser un dels ponents a les Jornades Internacionals contra la incineració a cimenteres que es va organitzar a Can Sant Joan.

 

Demanda de rectificació a Puigdemont

D’altra banda, una setzena d’entitats ecologistes, entre les quals es troben l’AV de Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, han fet un comunicat en què demanen al president de la Generalitat que rectifiqui la intervenció feta al debat de política general del passat 5 d’octubre sobre la crema de residus a les cimenteres. En resposta a una pregunta de la diputada Àngels Martínez (CSQEP), sobre la contaminació que aquesta pràctica genera, Carles Puigdemont va manifestar que és 0 pèrquè les plantes cremen a 2.000 graus de temperatura.

Considerem del tot desencertat que el govern de la Generalitat promogui de forma irresponsable, contradient els principis comunitaris, la incineració de residus com a substituts de combustibles convencionals, que pot contribuir a augmentar els índexs de contaminació i de riscos ambientals i sanitaris de la població” han assenyalat les entitats ecologistes en el seu escrit. En contra del que va manifestar el president, els col·lectius antiincineració assenyalen que la incineració a cimenteres es una activitat nociva i perillosa per a la salut de les persones i que així ho demostren nombrosos estudis científics i tècnics, entre els quals assenyalen dos elaborats per l’Àrea d’Epidemiologia Ambiental i Càncer del Instituto de Salud Pública de Carlos III i titulats La mortalitat per càncer en municipis i ciutats situades a les proximitats de incineradores i La mortalitat per càncer en les ciutats en les proximitats de les instal·lacions per a la producció de ciment, calç, guix i òxid de magnesi (el segon, amb data de gener de 2015). Ambdós constaten un risc major de mort per càncer en els municipis en un radi de 5 km d’aquest tipus d’empreses i l’ampliació de l’afectació a 65 km a la rodona. “Donen prou dades per poder estar preocupats per l’increment de certs tipus de càncers, alteracions endocrines (diabetis), alteracions hormonals, afectacions en el desenvolupament cerebral de les funcions cognitives en el procés fetal com a conseqüència de la incineració”, manifesten els ecologistes.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari