La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat aprova la Declaració de Montcada per protegir els espais naturals

L’entitat va prendre l’acord en el marc de la seva 22a assemblea, que es va celebrar aquest dimecres al Teatre Municipal

L'alcaldessa, Laura Campos, va inaugurar la 22a assemblea de la Xarxa de Ciutats Sostenibles
Premsa Ajuntament
Els assistents a l'assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles es van fer una foto de família al Teatre Municipal

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha aprovat la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients, en el marc de la 22 assemblea de l’entitat, la primera presencial després de la pandèmia. La jornada s’ha celebrat aquest dimecres al Teatre Municipal per donar compliment al compromís adquirit l’any 2020 amb l’Ajuntament de Montcada, que es va haver d’ajornar pel confinament.

Montcada és un dels 236 municipis de Barcelona que pertany a aquesta xarxa, de la qual també formen part 33 poblacions de la resta de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, 13 consells comarcals, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i més de 24 entitats observadores. Durant la trobada a Montcada, s’ha posat de relleu la necessitat de preservar els espais naturals propers als entorns urbans, que sovint passen desapercebuts a la ciutadania i les administracions.

L’assemblea ha comptat amb l’assistència d’una representació municipal, encapçalada per l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui ha obert la sessió agraint que s’hagi celebrat a Montcada, “una ciutat de cultura, patrimoni i entorns naturals”.

També han intervingut el president de la Xarxa, Xesco Gomar, i el regidor de Medi Natural, Salut Pública i Transició Ecològica de l’Ajuntament, Oriol Serratusell, els quals han presentat als assistents els acords recollits a la Declaració sobre la gestió dels espais periurbans i la seva renaturalització. L’acord aposta per “establir un equilibri entre l’activitat urbana i el respecte a la natura i la biodiversitat”, així com per promoure la recuperació dels usos tradicionals del paisatge per aconseguir una perifèria diversa, amb zones agrícoles, prats i rodals de bosc.

La Declaració de Montcada posa èmfasi en la necessitat de fixar per aquests espais naturals figures de protecció i de gestó que els preservin d’agressions com ara els abocaments incontrolats, la contaminació hidrològica, els moviments de terres, la destrucció dels hàbitats i la consegüent pèrdua de biodiversitat o altres usos o ocupacions no previstes. “Per l’experiència que tenim, sempre és millor conservar que restaurar, tenir un pla de gestió i treballar transversalment tots els agents i administracions implicades”, ha destacat Serratusell. L'acord contempla la presentació de la Declaració al Ple Municipal.

L’assemblea també va aprovar la incorporació de nous membres i l’adhesió a la Declaració del II Congrés Nacional d’Educació Ambiental, un esdeveniment que se celebra cada dos anys i que la darrera edició es va fer durant tot el 2021 amb sessions virtuals.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari