Lafarge renuncia a iniciar excavacions en un nou sector del Turó de Montcada

L’Ajuntament diu que els seus informes han estat clau per a la decisió de la cimentera

Lafarge Cementos ha decidit fer marxa enrere en el projecte d’iniciar l’activitat extracció de pissarres en un nou sector del Turó proper al barri de Can Cuiàs. La cimentera ha retirat l’expedient que havia presentat davant la Generalitat, motiu pel qual el govern autonòmic ha arxivat la tramitació iniciada aquest estiu. L’Ajuntament considera que els informes d’incompatibilitat urbanística presentats per d’administració local han propiciat la decisió de Lafarge.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha arxivat la sol·licitud d’autorització ambiental que l’empresa Lafarge Cementos havia fet per adequar i ampliar l’activitat d’extracció de pissarres al Turó de Montcada. Ara la cimentera es veurà obligada a iniciar una nova tramitació per obtenir l’autorització ambiental. El motiu principal de la decisió radica en la resolució de l’Ajuntament de Montcada i Reixac d’incompatibilitat urbanística de l’activitat que proposa l’empresa cimentera, segons ha explicat el president de l’Àrea de política territorial i Urbanisme, Jordi Climent (PSC).

Lafarge va presentar el juliol passat un expedient d’adequació a la Llei d’Intervenció Ambiental que, segons van constatar els serveis tècnics municipals, incloïa iniciar l’activitat extractiva de pissarra en un nou àmbit del Turó. Asleshores l’Ajuntament va redactar un informe tècnic denegant l’autorització necessària per a l’actuació per incompatibilitat amb el planejament urbanístic, ja que hi ha nuclis habitats molt propers al sector. També entitats veïnals, com l’AV de Can Sant Joan, van presentar al·legacions en contra. El president de l’entitat, José Luis Conejero, s’ha manifestat satisfet pel fet que l’expedient hagi quedat arxivat.

La Generalitat ha resolt arxivar la sol·licitud de Lafarge d’autorització ambiental per a l’exercici d’una activitat d’extracció de calcàries i pissarres; retornar a l’empresa la documentació de l’expedient que fa referència a l’ampliació de l’activitat; i, per últim, obrir un nou expedient d’adequació de l’activitat existent. Per al Grup de Medi Ambient-Ecologistes en Acció, que ha demanat la finalització total de l’activitat extractiva de Lafarge, el fet que s’hagi arxivat la tramitació iniciada no implica que la cimentera renunciï a seguir les extraccions. Els ecologistes reclamen que Lafarge acabi la seva activitat extractiva i tornarà a presentar al·legacions al nou expedient d’adequació que tramiti la cimentera.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari