L’Ajuntament demana ajut a l’Estat per fer front als danys dels aiguats

Els grups municipals aproven per unanimitat els tràmits per sol·licitar la declaració del municipi com a zona greuement afectada per una emergència de protecció civil

El Ple s'ha reunit aquesta tarda amb caràcter extraordinari per aprovar la sol·licitud de la declaració d'emergència
Pilar Abián

L’Ajuntament ha aprovat aquest divendres, en Ple extraordinari, la sol·licitud de declaració del municipi com a zona greument afectada per una emergència de protecció civil com a conseqüència dels aiguats que van tenir lloc el passat 18 de desembre. Els barris més afectats van ser Terra Nostra, Mas Rampinyo, Montcada Nova i Pla d’en Coll així com els polígons industrials Foinvasa, Molí d’en Bisbe i Can Tapioles.

Les fortes pluges registrades durant el dia –la intensitat de les quals ni tan sols el Servei Meteorològic de Catalunya va preveure amb antelació–, van afectar carrers, carreteres, polígons industrials, empreses, vehicles i habitatges propers a les zones inundades –cinc dels quals van haver de ser temporalment desallotjats i alguns d’ells encara continuen sent inhabitables.

Segons reflecteix el consistori en el seu informe, els danys han estat molt quantiosos, tan a nivell públic com privat, motiu pel qual el Ple, amb el suport de tots els grups municipals –ECP, PSC, ERC i Cs–, ha acordat sol·licitar a l'administració central el seu ajut per rescabalar la situació. El període per presentar la petició a l’Estat finalitza el proper dilluns, data en què es complirà un mes de la tromba d’aigua.

 

Objectiu difícil

L’alcaldessa, Laura Campos (ECP), no ha amagat, però, que serà difícil que la sol·licitud arribi a bon port: "Hem de ser sincers i no crear falses expectatives; és molt complicat aconseguir aquesta declaració, perquè els requisits són molt exigents, però tenim la obligació i la responsabilitat de presentar-la". Dilluns Campos, juntament amb els alcaldes de Cerdanyola i Ripollet, es reunirà amb el delegat del govern de la Generalitat per demanar ajut al govern autonòmic. "Continuarem treballant per intentar rescabalar part dels costos que el municipi ha hagut d’assumir per tornar a la normalitat", ha afegit l’edil.

El president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC), ha posat xifres sobre la taula, tot i que només les que afecten a danys a equipaments públics, que ha situat al voltant dels 200.000 euros. Les despeses derivades de la neteja viària i la contractació de maquinària pesada per retirar el fang acumulat en alguns punts les ha quantificat en prop de 22.000 euros. D'altra banda, el reallotjament provisional de les famílies afectades pel temporal que han hagut de deixar provisionalment les seves llars així com ajuts puntuals a les mateixes per a equipaments bàsics puja a més de 7.000 euros.

Tant l'alcaldessa com el president de l'Àrea Econòmica així com els portaveus del PSC i Cs, Bartolo Egea i Ana Pellicer, respectivament, han tingut paraules d'agraïment per a tots els empleats municipals, Policia Local, bombers i cossos de voluntaris locals i d'altres municipis –ADF i Protecció Civil– que van intervenir durant la situació d'emergència provocada pels aiguats. També han destacat la gran col·laboració i solidaritat ciutadana amb els comerços, empreses i particulars afectats. Egea, per la seva banda, ha demanat la creació d'una comissió tècnica per posar el focus en els punts més propensos a inundacions i més inversió i manteniment de la via pública tot i reconèixer que la quantitat d'aigua que va caure el dia 18 va superar totes les previsions. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari