L’Associació Amics de la Torre dels Frares cuidarà part de la finca fins que pugui tenir un ús públic

Aquest és el principal acord del conveni signat aquest matí per l’entitat local i representants de la propietat

Els signants del conveni sobre la Torre dels Frares
Laura Grau
D'esquerra a dreta, Francisco Balonga, representant de la propietat, el regidor José Domínguez, i tres membres d'Amics de la Torre dels Frares, Jordi Prieto, Ramon Sánchez i Conxita Batlle

A partir d'avui l'Associació Amics de la Torres del Frares assumeix la cura i protecció de part de la finca, inclosa al Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament, fins que pugui tenir un ús públic. Aquest és el principal acord del conveni que han signat aquest matí l'entitat local i representants de la propietat, en presència del regidor de Llicències, Activitats i Qualitat Ambiental, José Domínguez. Les tres parts han celebrat la firma de l'acord, que permetrà evitar les ocupacions i activitats il·legals que han proliferat a l'entorn de l'edifici en els últims anys.

Un dels fets més greus va ser la canalització del Torrent de Vallençana l'any 2016. Aquestes i altres irregularitats van culminar en l'obertura de set expedients per infracció urbanística per part de l'Ajuntament i la intervenció de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i els agents rurals de la Generalitat, que van identificar els infractors. Paral·lament, els propietaris de la finca van iniciar el procediment legal per desallotjar els ocupants del recinte. Segons l'advocat de la propietat, Ramon García, "la sentència d'alçament s'aplicarà després de l'estiu i suposarà l'inici d'una nova etapa on l'associació vetllarà per frenar la degradació de la Torre". García també és favorable que la finca passi a mans d'alguna administració en tractar-se d'un element patrimonial únic i s'ha mostrat disposat a negociar "un acord que sigui satisfactori per totes les parts". En aquest sentit, José Domínguez confia que alguna administració supramunicipal com la Diputació de Barcelona –que gestiona el parc de la Serralada de Marina, on es troba la Torre– pugués adquirir-la en un futur, "ja que actualment les arques municipals no estan en situació d'assumir aquesta despesa".

Segons Jordi Prieto, dels Amics de la Torre dels Frares, el compromís del col·lectiu, constituït el passat mes de maig, "és treballar per la recuperació patrimonial de l'espai i buscar els acords institucionals necessaris per fer possible en el futur un ús públic de la casa i el seu entorn". L'entitat gestionarà poc més de 4 hectàrees de la finca, on s'inclouen l'edifici, la zona de cultiu i una pineda. Al setembre presentarà el programa d'activitats que ha elaborat per conservar i dinamitzar l'espai. Com a curiositat, cal destacar que una de les integrants del grup, Conxita Batlle, és la filla de l'últim masover de la Torre dels Frares.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari