L’Associació Torre dels Frares-Can Vestit reinicia les jornades per recuperar l’espai

L’entitat espera seguir creixent en el nombre de persones que se sumen al projecte comunitari

La neteja de l'interior de l'espai ha estat una de les tasques que ha requerit més temps
Dani Font
La Torre dels Frares es una de les edificacions més antigues de Montcada, que segons alguns autors, pot correspondre a la desapareguda Pobla Vella de Montcada documentada al segle XI
Amb l'aigua del pou donen de beure a la colònia de gats que controlen amb el suport d'Advam i a la que alimenten amb l’ajut de Dingo Natura
A l'associació hi participen arquitectes que han assessorat l'apuntalament d'una part del sostre
Mario Morales i Raul Segura són dos dels membres de l'associació

L'Associació Torre dels Frares-Can Vestit porta més d’un any de treball col·laboratiu per recuperar aquest espai històric de Montcada i fer-ne un ús comunitari. A inicis de segle XXI es van produir diverses ocupacions i de fet els terrenys que l’envolten pertanyen a la casa, però ara mateix estan ocupats. La Torre dels Frares és propietat d’una família de Reus amb la que l’associació té bona relació i un preacord d’ús, que més endavant es pot ampliar amb un contracte de custòdia que afavoriria l’arribada d’inversions per rehabilitar la casa.

L’entitat la componen una vintena de persones, gairebé totes de Montcada, si bé les més actives són unes quantes menys perquè la feina que fan de netejar, mantenir i recuperar l’espai és voluntària. Des de l’entitat tenen clar que hi ha certes actuacions i comportaments que no hi caben a l’associació, motiu pel qual una de les persones que hi era al principi va marxar.

Reprendre la feina i invertir la subvenció

Durant el mes d’agost les tasques de treball a la Torre dels Frares, ubicada en el marge esquerre del riu Besòs, a l’inici de la vall de Vallençana, s’han paralitzat a causa de les elevades temperatures. A partir de setembre arrencaran novament els dissabtes al matí i disposaran d’una subvenció de 2.000 euros que els ha concedit l’Ajuntament. "Estem pendents de cobrar-la perquè fins fa poc no teníem compte. La farem servir per fer tallers, cursos i tenir cura de la colònia de gats", indica Mario Morales, un dels membres de l'entitat.

Una de les organitzacions de Montcada amb les que han entrat en contacte és Tata Inti que organitza propostes lúdiques per a infants

Disposar del compte corrent facilitarà els ajuts que puguin rebre de les aportacions de socis i d’altres persones que vulguin col·laborar amb el projecte. Ara bé, les possibilitats de contribuir-hi no acaben aquí i des de l’associació estan oberts a rebre tota mena d’activitat artesanal o tallers que li donin vida a la casa, a més de contribuir amb les tasques de treball. “Una part del projecte és la part física, la casa, però també hi ha 100 hectàrees de terreny. La casa en si ja és molta feina. Jo la veig com el personatge de la tortuga Vetusta Morla de la pel·lícula La Història interminable, perquè és immensa i molt vella”, afirma Raul Segura, una altra de les persones que formen part del projecte. Morales aposta perquè “els tallers siguin profitosos per l’espai i un dels que tenim pendents és construir un lavabo sec"En definitiva –conclou Morales-, no volem que la gent esperi que estigui tot fer per venir, sinó que el projecte el fem entre tots".

Una de les organitzacions de Montcada amb les que han entrat en contacte és Tata Inti que organitza propostes lúdiques per a infants i que ja ha dut a terme activitats amb el programa ‘El Rec és mou’. La cooperativa d’educació havia plantejat la possibilitat de fer un espai de joc familiar integratiu i respectuós amb el medi aprofitant els terrenys de què disposa la casa. 

Sumar petites col·laboracions

"La idea és sumar moltes petites col·laboracions i crear un grup heterogeni, que l’estem aconseguint, amb arquitectes, historiadors o gent que coneix el medi natural, de manera que cadascú aporti diferents habilitats i coneixements i els comparteixi amb altres persones, de manera que totes aprenem", expliquen Morales i Segura. "Hi ha tasques primordials, com tenir cura dels gats perquè són éssers vius i deixar-los desatesos podria generar un conflicte en l’entorn, perquè n’hi ha més de 30". La neteja també ha estat un dels treballs que els hi ha requerit més hores. “Des de l’Ajuntament ens han ajudat a retirar molta de la brossa que havien deixat els anteriors ocupants i que se’ns acumulava en el pati".

'La idea és sumar moltes petites col·laboracions i crear un grup heterogeni, de manera que cadascú sumi al projecte i aporti diferents habilitats i coneixements'

Una de les activitats per promoure la participació veïnal són les jornades de portes obertes. La primera que van fer poc després de constituir-se l’associació va ser fructífera perquè es van apuntar dos nous socis. La darrera, en canvi, el passat juliol, no va tenir el mateix resultat. "Gairebé tota la gent que va venir, unes 25 persones, va ser per contacte directe" lamenta Morales, qui assenyala que "la implicació per xarxes ens convida a ser optimistes, però després no venen tantes persones".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari