Malestar i preocupació pel futur del Rec Comtal

L’Ajuntament i el moviment veïnal reaccionen a l’anunci de la Generalitat de desviar el curs del canal per pal·liar la sequera de la regió metropolitana

Imatge del Rec Comtal al tram que hi ha entre Vallbona i Can Sant Joan
Mario Manzano

El consistori ha mostrat a través d’un comunicat el seu malestar per la decisió de la Generalitat de Catalunya d’utilitzar l’aigua del Rec Comtal per abastir Barcelona i la seva àrea metropolitana sense informar a l’Ajuntament i sense consultar les possibles afectacions que pot tenir per a aquest canal mil·lenari.

 “Ens sembla increïble que el govern de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua siguin incapaços d’haver avançat al consistori una actuació com aquesta, ja que desconeixem quines conseqüències pot tenir per a una infraestructura protegida pel Catàleg de Patrimoni, com és el Rec”, ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos (ECP).

L’edil també ha anunciat que exigirà una reunió d’urgència amb l’ACA per reclamar el contingut del Pla contra la sequera. El projecte preveu una inversió de 25 milions d’euros, part dels quals es destinaran a construir una canonada que recollira l’aigua del Rec, que neix al Besòs, des de la seva confluència amb el Ripoll i fins a la planta potabilitzadora de Trinitat Vella, així com dos pous al terme municipal montcadenc.

Ens sembla increïble que el govern de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua siguin incapaços d’haver avançat al consistori una actuació com aquesta

Laura Campos, alcaldessa

L’anunci per part de la Generalitat es produeix pocs dies després que el consistori donés a conèixer el contingut de l’estudi fet per Barcelona Regional sobre l’impacte econòmic, social i urbanístic que provoca la sobrecàrrega d’infraestructures metropolitanes al municipi i exigir el reconeixement d’aquesta singularitat.

Neguit veïnal

Fonts de l’AV Can Sant Joan, entitat que en els darrers anys ha estat una de les impulsores del projecte El Rec es Viu! –que ha contribuït a la recuperació del canal des del barri fins a Vallbona– també han expressat a laveu.cat la seva preocupació per les repercussions que el Pla de la Generalitat tindrà sobre el canal mil·lenari. Si l’aqüífer es desvia per una canonada i no segueix el curs actual, deixarà de passar pel nucli urbà, posant punt final a un llegat mil·lenari reconegut tant pel seu valor patrimonial com ambiental. Dilluns, l’entitat té previst reunir-se per tractar la qüestió i expressar el seu posicionament.

Activitat feta al Rec Comtal per l’AV Can Sant Joan, al novembre del 2021
Anna Mas/El Periòdico

Deixa un comentari