Montcada es consolida com a seu de la Universitat Popular de la Bicicleta

Del 17 al 20 de juliol serà l’espai de referència nacional de les dues rodes

Organitzadors de la Univesitat Popular de la Bicicleta amb l'alcadessa i la regidora de Medi Ambient
Lluís Maldonado

Difondre els avenços en el món de la bici, compartir coneixement i experiències i oferir un espai de formació són els objectius de la segona edició de la Universitat Popular de la Bicicleta que se celebrarà a Montcada per segon any consecutiu del 17 al 20 de juliol. L’escola La Salle tornarà a ser la seu d’activitats programades “de gran atractiu” segons ha explicat el director de la Universitat, Emili Mató, durant la presentació aquest matí del programa previst. Mató també ha destacat el paper actiu que han tingut les entitats d’usuaris de la bici de Catalunya en l’organització de la Universitat. La jornada l'organitzen conjuntament el col·lectiu Mou-te i l'Ajuntament de Montcada.

Precisament, des d’una de les entitats col·laboradores ha anunciat que la Universitat ha de servir per aprovar un document amb les necessitats prioritàries per demanar a l’administració. Albert Garcia, de la Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta, ha exemplificat la conveniència que la “Generalitat pugui emetre certificacions dels coneixements adquirits, per exemple, a la Universitat de la Bicicleta”.

Des del gremi de comerciants de bicicletes de Catalunya, el seu vicepresident, Creu Agustina, ha reconegut que Internet ha fet molt de mal en el sector i que obliga als associats a tenir coneixements més enllà de la bicicleta i ha reivindicat “dignificar un sector” que ha de créixer per equiparar-se a les xifres de venda d’Europa.

L’alcaldessa, María Elena Pérez, ha recordat l’"aposta forta" que ha fet sempre Montcada per la bicicleta, amb la creació de la xarxa ciclable a tot el municipi, el cens de bicicletes i el record de la figura de Miquel Poblet. També ha avançat que s’instal·laran de forma pionera 2 bicibox, que són caixes metàl·liques per col·locar les bicicletes a l’estadi de la Ferreria i al complex Montcada Aqua.
 

Programa
La inauguració tindrà lloc el dia 17, a les 18h, amb la conferència ‘El rol de les associacions d’usuaris de la bicicleta’, a càrrec de Christophe Raverdy, de la Federació francesa d’usuaris de la bicicleta. L’acte comptarà amb els parlaments de l’alcaldessa i del rector de la Universitat Popular de la Bicicleta, Xavier Casamitjana. El dia 18, les conferències giraran al voltant de l’eficiència i l’economia de la bicicleta, amb temes com l’impacte econòmic del cicloturisme, les polítiques fiscals que empren alguns països per afavorir l’ús de la bicicleta, la legislació i el biciregistre –una iniciativa d’Unibici a la qual l’Ajuntament hi està adherit–, a més d’una visita guiada en bicicleta des de La Salle fins a la Casa de les Aigües. El dia 19, les conferències tractaran sobre les innovacions en el món de les dues rodes –a càrrec d’Ot Pi, 12 vegades campió del món de Biketrial-, amb temes com convertir una bicicleta normal en una d’elèctrica, l’experiència de donar la volta al món en bicicleta –amb la participació de Claud Marthaler- o cicloturisme per a persones amb discapacitat, entre d’altres. L’últim dia, el 20 de juliol, hi haurà una bicicletada popular interurbana amb un recorregut pel parc fluvial del Besòs fins al fòrum de Barcelona, que arrencarà a les 10h al pavelló Miquel Poblet.

La novetat d’aquesta edició és el cicle de tallers paral·lels que es farà durant la Universitat. El dia 18 n’hi haurà un sobre iniciació al ciclisme, adreçat a tallers i comerços dedicats a aquest transport i a professors d’educació física (de 9.30 a 12.30h) i un altre per ensenyar adults a muntar en bicicleta (de 15.30 a 18.30h). El dia 19 es farà un taller d’autoreparació de bicicletes usades (9.30 a 12.30h) i un altre de formació per a l’organització i conducció de grups a bicicleta (15.30 a 18.30h). A més, i a com a novetat en l’edició d’enguany, des de la Regidoria de Comerç s’organitza la Fira de la bicicleta que s’ubicarà a la zona d’estada davant de l’escola La Salle i que comptarà amb la presència de les botigues del municipi Action i Bicicletes Poblet. Les carpes estaran dijous tarda, divendres durant tot el dia i dissabte al matí.

Les inscripcions ja estan en marxa al preu de 20 euros i existeixen descomptes, com un 50% per als veïns i veïnes de Montcada i Reixac i membres de les entitats organitzadores. La inscripció s’ha de fer per mitjà del web www.unibici.es o unibici.cat i per a més informació es pot trucar al telèfon 649 418 985 o enviar un correu electrònic a l’adreça [email protected]. La Salle habilita espais perquè els participants a la Universitat es puguin quedar a dormir a les instal·lacions del centre, però cal portar el sac de dormir.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari