Montcada, Sant Feliu i L’Hospitalet volen garanties quant a l’execució de les obres compromeses

Signat un manifest en el marc de les jornades ‘Diàlegs per al soterrament’

Laura Campos, amb l'alcaldessa de L'Hospitalet i l'alcalde de Sant Feliu, durant la roda de premsa feta ahir
Premsa Ajuntament
Les alcaldesses de Montcada i Reixac, Laura Campos, i de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, han demanant conjuntament al Ministeri de Foment que es doni compliment als acords arribats amb cada municipi per al soterrament de les vies del tren, després del canvi de govern. Els tres municipis van presentar ahir en roda de premsa a la Sala de Plens de Sant Feliu un manifest per tal que el nou executiu espanyol respecti els compromisos adquirits en Rodalies per part de l'anterior ministre amb les tres ciutats, així com les inversions i el calendari programat.
 
El manifest acordat recorda que “aquestes són unes obres imprescindibles per resoldre d’una vegada per totes l’actual saturació de la xarxa de rodalies, que han de permetre la consolidació d’un veritable metro regional que resolgui els problemes de comunicació en el territori i alhora serveixi per disminuir el tràfic de vehicles privats, principal font de contaminació atmosfèrica i una de les causes de l’escalfament global”.
 
Els tres representants confien que el nou govern respecti de forma escrupolosa les inversions i els cronogrames fixats per als soterraments. Els edils van coincidir a reconèixer la seriositat i la feina realitzada per l’anterior ministre de Foment, Ìñigo de la Serna, i pel president de l’Adif, Juan Bravo, durant el procés de negociació sobre el soterrament als tres municipis.
 “L’Hospitalet, Sant Feliu i Montcada i Reixac continuarem amb la unitat en la lluita, en la confiança però també en la vigilància per tal que els compromisos adquirits es compleixin”, van dir els alcaldes durant la roda de premsa en què van convidar al nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, a visitar els tres municipis en el termini més breu possible per conèixer en profunditat els projectes d’infraestructures ferroviàries.
Després de la roda de premsa va tenir lloc la primera de les jornades 'Diàlegs per al Soterrament', organitzades pel consistori santfeliuenc amb l’objectiu de conèixer les experiències d’altres municipis amb aquest tipus d’infraestructures. Campos va explicar la lluita institucional i ciutadana i la reivindicació històrica del soterrament al llarg de 30 anys. “El futur de Montcada passa per aquest projecte que ens permetrà cohesionar el municipi i recuperar el sentiment d’identitat com a poble” va dir l'alcaldessa, tot afegint “ara tenim un territori trinxat i ple de cicatrius a cel obert que ens separen i ens allunyen”. A la jornada també van participar el gerent de l'Ajuntament de Terrassa, Pere Montaña, i l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, en representació de municipis que han viscut processos de soterrament al nucli urbà. També va participar el primer tinent d'alcalde de l’Àrea de Coordinació, Planificaió, Desenvolupament Econòmic i Ocupació de L’Hospitalet, Francesc Belver.
 
Acord signat
Montcada i Reixac va aconseguir el compromís del soterrament per part de l'Estat ara fa un any, al maig del 2017. L’inici d’obra, amb un cost de 300 milions d’euros, està previst per al primer trimestre del 2020. Per la seva banda, l’acord amb L’Hospitalet preveu la redacció dels projectes i l’execució de les obres de soterrament de les línies L-2 i R-4 al seu pas pel nucli urbà i la construcció de l’estació intermodal de la Torrassa. Ambdues obres tenen una inversió compromesa de 608 milions d’euros i l'inici previst també per a l’any 2020. I finalment, el soterrament de les vies al seu pas per Sant Feliu, amb un projecte aprovat i amb el compromís d’iniciar-les al segon semestre de 2019, estan pressupostades en  137 milions d'euros.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari