‘Aviat tindrem bones notícies sobre la construcció del futur hospital’

Andreu Iruela es mostra molt satisfet de la feina que fa l’Àrea que lidera

Assumir la responsabilitat d’una de les àrees més complexes del consistori, com és la de Territori, és un repte que Andreu Iruela viu amb il·lusió i dedicació. Aquest mandat haurà d’afrontar projectes que marcaran el futur del municipi. D’una banda, el soterrament de l’R2,i de l’altra, el de la construcció de l’hospital Ernest Lluch, que porta vint anys de retard.

Com ha estat el pas de l’oposició al govern?
Poder gestionar és molt il·lusionant. Animo qualsevol que estimi el seu poble a entrar en política i veure com funciona l’Ajuntament des de dins.

Quines són les seves prioritats?
Mantenir l’equilibri territorial, cosir barris superant infraestructures, protegir els espais naturals i patrimonials i defensar la singularitat que té Montcada davant d’altres institucions. També crear habitatges de protecció oficial de lloguer i vetllar pel manteniment dels equipaments que tenim per d’adequar-los a les necessitats de la població actual. En definitiva, el que volem és que Montcada sigui una ciutat més amable i amb una identitat única, fusionant la riquesa dels seus barris.

L’impacte més fort de les obres del soterrament de l’R2 el viurem al 2025 i al 2026

A nivell de projectes, el soterrament de l’R2 és el més rellevant.
Per fi ja el tenim a tocar! Esperem que les obres comencin abans d’acabar l’any. El primer pas serà el replantejament de l’actuació per part de l’UTE que executarà el projecte. Que la població estigui tranquil·la perquè, d’entrada, no es veurà molt de moviment, l’impacte més fort el viurem al 2025 i al 2026. Tan aviat com tinguem totes les dades, informarem sobre el calendari i, en breu, obrirem l’Oficina del soterrament, que no només serà un punt informació, sinó que també tindrà l’objectiu de fer el seguiment tècnic de l’obra i de recollir i traspassar qualsevol incidència a Adif.

El president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC) Pilar Abián

Un altre gran projecte és el de l’hospital Ernest Lluch. Segueix aturat?
Des del primer minut un dels meus objectius ha estat desencallar aquest tema, paralitzat per qüestions urbanístiques, i ho estem fent conjuntament amb Cerdanyola i Ripollet. Puc dir que anem pel bon camí i que aviat tindrem bones notícies.

‘Amb tots els projectes que hi ha en marxa i els que estan planificats, hi ha poc marge per a noves propostes’

Parli’ns de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics.
Gràcies al treball conjunt entre l’Ajuntament i els veïns i que va liderar Jordi Sánchez, el meu predecessor, la urbanització de l’Estany de Gallecs està pràcticament acabada. Ha estat una experiència satisfactòria i ara esperem seguir el mateix camí amb Vallençana Baixa. Abans d’acabar l’any, aprovarem en Junta de govern les quotes que han de pagar els propietaris i esperem poder licitar el projecte el més aviat possible.

I en quina fase es troba el planejament de la Zona 21 de Terra Nostra?
Aquest és un tema complexe perquè és difícil que tots els veïns es posin d’acord al 100%. Però, malgrat la dificultat, hem de prendre decisions i ser valents. Al Ple de novembre portarem l’aprovació inicial de la urbanització del sector i, un cop estigui en exposició pública, els veïns podran presentar les al·legacions que considerin i les estudiarem conjuntament.

Can Pomada també és un altre sector pendent d’urbanitzar.
Ho tenim present, però l’actuació s’emmarca en un projecte més ambiciós, que és la protecció Pla de Reixac. Estem treballant en aquesta línia amb l’AMB i la Generalitat.

Alguna novetat sobre el futur del Bosc d’en Vilaró?
No volem obrir falses expectatives ni farem res que se surti de la legalitat, però no deixarem els veïns sols. Estem seguint de ben a prop la tramitació de la nova Llei de Territori i hem parlat amb la Generalitat, amb la Diputació i l’AMB, per donar una solució a aquesta problemàtica. Sabem que la legalització no serà possible, però potser sí es pot fixar un marc que permeti consolidar o mantenir els habitatges per un temps indefinit. Estem treballant per fer una crida a tots els grups, cosa que no s’havia fet abans, per defensar units aquesta opció al Parlament perquè, per separat, no aconseguirem res.

Hi ha poc marge per a nous projectes, però sí m’agradaria remodelar l’estadi de futbol de Can Sant Joan

Ha heretat un munt de projectes de l’anterior govern. Podrà fer realitat altres propostes?
Hi ha moltes obres engegades –Casa Larratea, escola bressol de Can Sant Joan, avinguda de la Ribera, el parc del Turó Blau…– i molts projectes pendents d’inici, com ara el carrer Domingo Fins, la rehabilitació de l’hotel d’entitats, els bucs d’assaig, la reurbanització parc Salvador Allende… Certament hi ha poc marge per a nous projectes, però sí m’agradaria remodelar l’estadi de futbol de Can Sant Joan.

També n’hi haurà els que surtin dels pressupostos participatius.
Nosaltres som del parer que aquests s’han de reformular i que destinar-hi quantitats baixes no és efectiu perquè al final les obres superen el pressupost. Jo crec que el més sensat és que es presentin un o un parell de projectes amb una bona dotació econòmica i que la ciutadania els voti.

Deixa un comentari