El govern aprova en solitari el primer pressupost del nou mandat

Els principals grups de l’oposició, ECP i ERC, han votat en contra de la proposta de l’executiu entenent que s’ha fet sota una directriu més tècnica que política mentre que Vox ha optat per l’abstenció

El govern municipal -PSC, Vivim i PP– ha aprovat en solitari el primer pressupost del nou mandat que ascendeix a 53,4 milions. Els grups de l’oposició i membres de l’equip de govern anterior –ECP i ERC- han votat en contra de la proposta en considerar-la més tècnica que política, mentre el regidor de Vox ha optat per l’abstenció.

Aquest pressupost és el punt de partida per fer una gestió més eficaç, eficient i responsable

Bartolo Egea, alcalde

Després d’una introducció a càrrec de l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), qui s’ha referit al pressupost com el punt de partida per fer “una gestió més eficaç, eficient i responsable“, ha intervingut la presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López (PSC). Les seves primeres paraules han estat per demanar disculpes per no haver facilitat la documentació a l’oposició amb més antelació. El motiu, segons ha explicat, ha estat el canvi del model per a la confecció del pressupost. “Abans es feia per àrees i enguany l’hem fet per programes, per tal que sigui més transparent, ja que el seguiment de les partides és més detallat i de millor compressió cara a saber el cost de cada servei i el compliment dels objectius fixats”, ha dit. López ha qualificat el pressupost de “responsable i de contingència, d’acord amb un context econòmic marcat per la inestabilitat però que té com a objectiu la transformació del municipi”, ha dit.

És una proposta responsable i de contingència, d’acord amb un context econòmic marcat per la inestabilitat però que té com a objectiu la transformació del municipi

Nani López, presidenta de l’Àrea Econòmica
Mira tota la transmissió del Ple extraordinari d’aprovació de pressupostos 2024

La presidenta de l’Àrea Econòmica ha posat èmfasi en la voluntat de millorar les finances municipals gràcies a la posada en funcionament d’un nou sistema de gestió tributària que permetrà un control exhaustiu dels ingressos, així com la creació d’una única unitat sancionadora i d’un pla d’inspecció per millorar i captar més recursos. Entre les prioritats fixades per l’equip de govern al 2024, López ha destacat preparar la ciutat per a l’inici de les obres del soterrament de l’R2, garantir la qualitat dels serveis públics que presta el consistori i aconseguir que Montcada i Reixac sigui una ciutat més neta i segura.

Suport dels socis

Els socis del PSC a l’equip de govern també han valorat positivament el projecte econòmic previst per al 2024. Rafa Ruiz, portaveu de Vivim i president de l’Àrea Social, ha incidit en la necessitat d’augmentar els ingressos, entenent que durant l’anterior mandat no es va fer una bona gestió en aquest àmbit per manca de fiscalització en el cobrament d’algunes taxes i del control de guals i terrasses a la via pública, entre d’altres. “Sense els recursos necessaris, no es poden garantir uns bons serveis”, ha manifestat l’edil. Ruiz també s’ha mostrat partidari de revisar i reajustar tots els serveis que presta l’Ajuntament, alguns per competència directa i d’altres que no ho són, per tal garantir-ne la seva sostenibilitat, especialment la dels considerats com a essencials.

Hem d’incrementar els ingressos. Sense els recursos necessaris, no es poden garantir uns bons serveis

Rafa Ruiz, Vivim

En nom del PP, el president de l’Àrea de Serveis, David Zambrana, ha qualificat el pressupost de “valent“, a diferència d’altres exercicis. “Del que es tracta és de contenir el nivell de despesa i de tenir el major nombre d’ingressos possible; d’aquesta manera, al 2025 tindrem uns pressupostos amb més marge per a la ciutadania”, ha dit. Zambrana ha destacat l’increment de les partides destinades a regidories que són de la seva competència, com Promoció Econòmica i Ocupació i Indústria, amb l’objectiu de promoure accions adreçades a millorar la formació de persones en atur i la competitivitat empresarial, entre d’altres. I, si bé la Policia Local, comptarà amb el mateix pressupost que l’actual, Zambrana ha assegurat que una millor gestió dels recursos permetrà fer inversions al departament.

És un pressupost valent; del que es tracta és de contenir el nivell de despesa i de tenir el major nombre d’ingressos possible

David Zambrana, PP

Crítiques de l’oposició

La portaveu dels comuns i exalcaldessa, Laura Campos, ha criticat amb duresa el govern entenent que els pressupostos “són tecnocràtics i estan mancats de lideratge i de full de ruta“. La cap de l’oposició ha lamentat la manca de temps per poder estudiar i analitzar les dades abans del debat plenari i les errades detectades als informes presentats. Tot i així, de l’anàlisi d’alguns capítols, ECP n’ha extret conclusions al seu entendre preocupants. “Han augmentat la partida d’ingressos per taxes sense donar cap explicació, això vol dir que la ciutadania haurà de pagar més per serveis com els casals esportius, els cursos i tallers, la piscina o els espectacles sense cap estudi previ que ho justifiqui, el mateix que han fet amb la taxa de residus”, ha assenyalat l’edil. Campos també ha expressat la preocupació del seu grup per la dotació al seu parer “insuficient” per cobrir el Servei d’Atenció Domiciliària o la retallada de la partida d’ajuda a l’escolarització, entre d’altres. També ha criticat la rebaixa de la partida d’inversions de 2,7 a 1,5 milions. “Diria que és el més baix de la historia i el 60% de les propostes venen de l’anterior mandat”, ha dit.

Són uns pressupostos tecnocràtics, estan mancats de lideratge i de full de ruta

Laura Campos, ECP

Per a Gerard Garrido (ERC), expresident de l’Àrea Econòmica del 2019 a 2023, els pressupostos del tripartit “no tenen cap poder transformador, són més tècnics que polítics”, ha dit. Els republicans han justificat el seu vot en contra per diferents motius, un dels quals el poc temps amb què el document s’ha lliurat a l’oposició per al seu estudi i la impossibilitat per analitzar amb detall les partides. Tot i així, la conclusió de l’edil és que un dels objectius del govern és recaptar més diners i ho farà pujant les taxes i els preus públics. “Aquí no ho han explicat, però això està reflectit en els pressupostos”, ha manifestat Garrido. El regidor republicà també ha criticat la reducció de la partida per a inversions i ha retret al portaveu de Vivim les crítiques a la seva gestió, tot recordant que va aconseguir recuperar l’estabilitat financera de la corporació i reduir el deute en un 30%.

El govern pretén recaptar més diners i ho farà pujant les taxes i els preus públics

Gerard Garrido, ERC

El regidor de Vox, Santiago Hernández, ha estat l’únic representant de l’oposició que no ha criticat el pressupost. Contràriament, l’edil ha optat per una abstenció “positiva”. “Ens ha sorprés la proposta, perquè tot i no ser la que ens hagués agradat, s’allunya de la línia del govern anterior i mostra una llum d’esperança”, ha dit l’edil per justificar el seu posicionament.

És una proposta que ens ha sorprès, perquè s’allunya de la línia del govern anterior

Deixa un comentari