Preocupació per la pèrdua d’ingressos arran la caiguda de les plusvàlues fruit de l’última sentència del TC

L’Ajuntament aprova una moció reclamant a l’Estat que compensi els ens locals. La plusvàlua és la segona principal font d’ingressos del consistori després de l’IBI

Davant l’última sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el sistema de càlcul del pagament de l’impost de plusvàlua –la segon principal font d’ingressos dels ajuntaments després de l’IBI–, el Ple municipal va aprovar ahir, al Ple d’octubre, una moció en què insta l’Estat a fer una nova la Llei de finançament dels ens locals. El document, que va ser aprovat amb el suport de tots els grups municipals, a excepció de Ciutadans, que es va abstenir, reclama també que es compensi els ajuntaments pels diners que deixaran de percebre aquest últim trimestre i l’any vinent en compliment de l’esmentada sentència del TC.


El Ple reclama a l'Estat una llei de finances locals adequada a les necessitats i als serveis que presten els ajuntaments


"Els ajuntaments estem en peu de guerra davant del drama que pot suposar perdre els ingressos que actualment rebem en concepte de plusvàlua; si l’Estat no cerca mesures compensatòries ens condemna a la misèria". Amb aquesta contundència es va expressar l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), posant de relleu l’impacte que aquesta sentència pot tenir en les arques municipals. L’edil va exigir que, d’una vegada per totes, es redacti una llei de finances locals adequada a les necessitats i als serveis que presten els ajuntaments ja que l’actual, si bé va ser reformada al 2004, encara es basa en la norma del 1988: "Els legisladors han d’afrontar aquest repte que s’arrossega des de fa molts anys i modernitzar un sistema que està desfasat i no compleix amb el mandat constitucional de suficiència financera que han de tenir les corporacions locals".

En la mateixa línia, el president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC), va explicar que els ajuntaments estan molt limitats a l’hora de trobar noves fonts d’ingressos i que la incertesa sobre les plusvàlues repercutirà negativament en els propers pressupostos del 2022. "No sabem de quina manera l’Estat pensa compensar els diners que deixarem de percebre per aquest concepte i això pot provocar una situació insostenible", va dir l’edil, tot lamentant que ja des del 2012 hi havia sentències que advertien que el càlcul de la plusvàlua s’estava fent malament perquè partia de la base que el preu d’un immoble sempre va a l’alça quan, arran de la crisi immobiliària, es va posar de manifest que no sempre és així.


La plusvàlua grava l'augment de valor que ha experimentat una propietat quan aquest es ven, s'hereta o es dona. Arran de la crisi immobiliària moltes vendes s'han fet per sota del preu de compra, el que ha posat en questió el càlcul de l'impost


El PSC, principal grup de l’oposició també va votar a favor del text, tot reconeixent que s’hauria d’haver afrontat abans la redacció d’una nova llei. "Ens consta que des del Ministeri d’Hisenda s’està adequant la normativa perquè el cobrament de les plusvàlues es pugui continuar fent amb nou sistema de càlcul, però mentrestant caldrà garantir mesures compensatòries per la pèrdua d’ingressos que se’n derivin", va dir el portaveu socialista Andreu Iruela.

Cs va ser l’única formació que es va abstenir en la votació. "Nosaltres sempre acatem les sentències judicials", va dir la regidora Angelina E. Del Pino, tot lamentant que, malgrat que es veia a venir quina seria la resolució del TC "tant els governs del PP com del PSOE han actuat amb desídia i no han fet res per evitar el problema de finançament que ara tindran els ajuntaments".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari