Proliferació d’algues als rius Besòs i Ripoll

La causa és l’augment de la temperatura, la reducció del cabal i la presència de nutrients a l’aigua

Vista del riu Ripoll i del pont per a vehicles i vianants
Paula Montiel
Un operari recull una mostra de les algues al riu Besòs
L'augment de les temperatures i la qualitat de l'aigua han contribuït a la proliferació d'algues al riu
Es recomana no baixar a rius i rieres davant l'alerta de pluges intenses i forts vents
Imatge del riu Besòs des de la passarel·la davant de La Salle

Segons l’anàlisi que ha fet la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament en contacte amb tècnics del Consorci Besòs Tordera, l’aspecte que els rius Ripoll i Besòs està mostrant als darrers dies en alguns punts al seu pas per Montcada i Reixac no es deu a la contaminació de les seves aigües, sinó a la proliferació de cloròfits, també coneguts com algues verdes. L'augment de la temperatura de l'aigua, l'increment de radiació solar, la disminució del cabal del riu i la presència de nutrients són la combinació perfecta per a un creixement ràpid d'aquestes algues, procés natural que es frena quan els cloròfits d’aigua dolça ja han ocupat una superfície important i que es reverteix a la tardor.

Els tècnics de Medi Ambient consideren que la presència moderada d'aquestes algues és un bon indicador de la qualitat ecològica d'aquests rius amb molta pressió humana. Tanmateix, una proliferació exagerada podria portar a l'eutrofització, situació en què l'ecosistema no és capaç de digerir tota la càrrega orgànica present. En aquest cas, es produiria una falta d'oxigen a l'aigua i una pèrdua de biodiversitat i qualitat de l'aigua, situació que ara mateix no es produeix perquè l'ecosistema aquàtic es troba raonablement equilibrat.

Tractament larves

Com cada any per aquestes dates, des de la Diputació de Barcelona s’ha fet la primera campanya per detectar la presència de larves de dípters quironòmids al Parc Fluvial del Besòs. L’actuació, que ha consistit en la presa de mostreig de set punts del tram baix del riu, dos d’ells situats a Montcada i Reixac, ha determinat que la presència de larves de quironòmids vermells, l’espècie que normalment provoca més molèsties fora del riu, ha presentat una abundància majoritàriament molt baixa que no requereix una actuació immediata.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari