‘Aquest és un espai públic obert a tothom’

Marta Aguilar, responsable de l’equipament, explica l’àmplia oferta d’activitats que té

Marta Aguilar, a l’entrada del Casal Cívic Comunitari, al parc Salvador Allende
Pilar Abián

El que ara es coneix com a Casal Cívic i Comunitari Montcada i Reixac es va inaugurar l’any 1980 dedicat exclusivament a la gent gran. Amb el pas dels anys, però, aquest equipament que depèn de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials de la Generalitat, ha passat a tenir una altra funcionalitat. Fa sis anys ja es va transformar el Casal Cívic i, recentment, ha afegit al seu nom un altre concepte, el de comunitari.

La responsable de l’equipament, Marta Aguilar, vol que la ciutadania conegui els serveis i l’oferta d’activitats que té el centre, així com la seva vocació d’espai públic obert a tothom. L’horari de l’equipament és de dilluns a divendres, de 9 a 21 h, i dissabtes, de 10 a 13.30 h i de 15 a 21 h.

Quin significat té el concepte de Casal Cívic Comunitari?

Un Casal Cívic és un equipament que dona servei a les entitats, on s’hi fan activitats per promocionar l’autonomia, la cohesió, la salut i el benestar de les persones. Quan s’hi afegeix la paraula comunitari vol dir que, des d’aquí, també s’impulsen programes amb i per a la comunitat.

Com ara?

Ara en tenim dos en marxa. Un, contra l’aïllament i la solitud no volguda, i un altre, contra les violències masclistes. El que pretenen aquests programes és teixir complicitats amb institucions, entitats i voluntaris per detectar i donar suport a persones afectades per aquestes problemàtiques. D’aquesta manera, el Casal s’implica amb la comunitat.

Des del Casal, a més d’activitats lúdiques i formatives, també impulsem programes amb i per a la comunitat

Marta Aguilar

A què respon l’evolució del centre al llarg dels anys?

Ha estat una adaptació a la realitat social. Abans la gent gran era la baula més feble de la societat i requeria molt suport assistencial, per això van néixer les anomenades llars dels pensionistes. Avui dia, però, la gran majoria de la gent es jubila amb plenes capacitats físiques, psíquiques i sensorials. L’edat de la vellesa s’ha allargat i el Casal ha passat a tenir un caire més lúdic, de relacions socials i culturals. És per això que al 2018 el Casal es va obrir a tota la societat, amb la idea de compartir espais de manera intergeneracional.

Malgrat tot, l’etiqueta de l’equipament vinculat a la gent gran costa de treure.

Segurament, el fet que compartim espai amb el Centre de dia pot condicionar el que pot pensar la gent. Però el Casal oferta activitats per a tothom.

Quines en destacaria?

El programa és variat, es fa cada tres mesos i pot anar canviant. Gira al voltant de grans àrees com la salut i la qualitat de vida, el creixement personal i les arts musicals i escèniques, entre d’altres. Com a Casal ofertem gratuïtament una quinzena de propostes: gimnàstica, taitxí, harmonia en cos i ment, ioga, dinàmiques del riure, xerrades sobre autoconeixement, Bollywood, cant, activitats manuals i artístiques i sardanes, amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya. L’Ajuntament també disposa d’un espai cedit en què organitza un taller per jugar en anglès adreçat a infants de primària, i un altre de jocs que es fa quinzenalment. La Fundació ‘la Caixa’ ofereix gratuïtament classes de gimnàstica, hàbits saludables, promoció de la lectura i noves tecnologies, però només per a majors de 60 anys. Un altre servei exclusiu per a sèniors és el de podologia.

També hi ha activitats promogudes per entitats.

Així és. Les que promouen l’Associació de Gent Gran Parc Salvador Allende i a través d’aquesta, les que organitza el Club de cultura i de creixement personal. El Club d’Escacs també ofereix classes d’iniciació, en general, i de formació per a infants. Qualsevol associació sense ànim de lucre ens pot sol·licitar espais per organitzar activitats.

Al llarg de l’any passen per l’equipament al voltant d’un miler de persones

Marta Aguilar

Quanta gent es mou, de mitjana, pel Casal?

Depèn del dia. Els dijous es concentren força activitats i hi poden arribar a passar unes 300 persones. Al llarg de l’any, al voltant d’un miler.

Les activitats s’interrompen a l’estiu?

Les trimestrals, sí. Però cara al proper estiu estem preparant una programació oberta a més col·lectius. Encara no està tancada, però ens agradaria ofertar un taller d’hipopressius per a mares amb nadons, un altre de gestió emocional amb gossos i un taller de grafitis. El que volem és arribar a un públic que al llarg de l’any ho té difícil per participar de la programació més estable.

Propostes a iniciativa d’entitats

Integrants del Club de cultura i de creixement personal del Casal Cívic Comunitari. D’esquerra a dreta, Maria Ventura, Verónica Caragol, Nardi Iglesias i Montse Tous

L’associació de Gent Gran Parc Salvador Allende és la més antiga del Casal i compta amb una àmplia oferta d’activitats que inclou gimba, tallers de memòria, balls en línia, de saló, de country, i playbacks, entre d’altres, a preus econòmics. També organitza sessions de ball cada dissabte a la tarda.

És a través d’aquesta entitat que un altre col·lectiu, el Club de cultura i de creixement personal, organitza al Casal classes de txi-kung, d’anglès i de teatre, així com conferències mensuals i tallers de creixement personal. Justament aquest mes de març hi ha en marxa els monogràfics ‘Cercle d’homes i dones’ i ‘Emocions i vida’. Totes les sessions són a càrrec de professionals de l’àmbit que es tracta i els preus per assistir-hi, assequibles. L’oferta és força interessant però poc coneguda fora del Casal, per això les integrants del club animen la població a participar a les activitats programades per garantir així la seva continuïtat.

Deixa un comentari