El preu de l’habitatge de compra i de lloguer bat rècords històrics al 2022

Des del 2018 el cost mitjà del lloguer s’ha encarit prop un 20% arribant al 667 euros mensuals

Montcada forma part del gruix de municipis de zona tensada per accedir a l'habitatge
Arxiu/Pilar Abián

El preu de l’habitatge a Montcada i Reixac ha augmentat, tant en el mercat de compravenda com en el de lloguer. En el primer segment, la mitjana s’ha enfilat un 2,1% i se situa en 2.036 euros el m2. Des del 2018, el preu de compravenda acumula una pujada de quasi el 24,1%, superior a la mitjana provincial (+16,7%) i a la de Catalunya (+16,7%).
Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l’informe que l’Observatori del Vallès Occidental acaba de publicar sobre l’habitatge al 2022.
El m2 de l’obra nova se situa en 2.364 euros, mentre que el del mercat de segona mà marca una mitjana de 1.909 euros.

El m2 de l’obra nova se situa en 2.364 euros, mentre que el del mercat de segona mà marca una mitjana de 1.909 euros

Quant al lloguer, el preu mensual ha repuntat un 3,6% després del parèntesi viscut al 2021 per l’aplicació de la llei de contenció d’arrendaments, entre d’altres factors. Igual que en la compravenda, des del 2018 llogar s’ha encarit prop d’un 20% arribant a la mitjana local de 667 euros al mes.
Tot i l’augment del cost de l’habitatge, a la comarca es van registrar l’any passat 11.683 operacions de compravenda, el que representa un 12,3% més que al 2021. El dinamisme d’aquests darrers dos anys ha permès superar l’impacte de la pandèmia sobre el mercat immobiliari al Vallès Occidental. Per contra, els contractes de lloguer s’han reduït un 2,1% i encara no s’han arribat a superar les xifres d’operacions registrades abans del 2020.

Augmenta l’esforç de les famílies

En els darrers anys, el mercat de l’habitatge ha experimentat un increment de preus que ha anat acompanyat d’un encariment dels costos dels subministraments bàsics, principalment de l’energia. Com conclou l’informe anual de l’habitatge al Vallès Occidental, la pujada dels preus –molt superior a la millora de les rendes de les llars– ha empitjorat l’accés i manteniment de l’habitatge, que ha derivat en una crisi d’accessibilitat.

L’Observatori també posa l’accent en com les pujades dels tipus d’interès hipotecaris, així com als preus de l’energia i d’altres productes bàsics suposen un increment de la vulnerabilitat financera de moltes famílies


En el cas de Montcada i Reixac les dades analitzades constaten que l’esforç teòric d’accés a un habitatge ha crescut de manera sostinguda, fins a situar-se a prop del 29% de la renda mitjana, tres punts més que fa dos anys i en el límit del que pot donar peu al risc d’exclusió social. Es calcula que l’aportació per accedir a un immoble, en propietat o de lloguer, no ha de superar el 30% dels recursos de la unitat familiar que hi resideix. En onze municipis vallesans la mitjana supera aquesta xifra pel que fa al cost de les hipoteques, mentre que en el cas dels lloguer aquest llindar és superat en deu localitats.
L’informe de l’Observatori també posa l’accent en el context actual pel que fa a les pujades dels tipus d’interès hipotecaris, així com als preus de l’energia i d’altres productes bàsics, que suposen un increment de la vulnerabilitat financera de moltes famílies i de sobrecàrrega per a les llars amb les rendes més baixes.

Deixa un comentari