Els Relat, tres generacions de farmacèutics

Àngel Relat va ser el primer de la nissaga, fundant el primer establiment l’any 1940 al carrer Major

El 1940 Àngel Relat (1912-2002) amb 28 anys va fundar la seva primera farmàcia al carrer Major, iniciant així un projecte vital que continua viu durant tres generacions i, segurament, ho serà també en una quarta. Quatre dels seus cinc fills són farmacèutics, com també ho són set dels nou nets.

Àngel Relat va fundar la farmàcia del carrer Major l’any 1940 Fotos: Arxiu família Relat
Foto familiar dels Relat a finals dels anys 50 davant l’antiga farmàcia del carrer Major

El negoci familiar ha passat d’una farmàcia a tres actualment: la del centre, la de Mas Rampinyo i la de Can Sant Joan. A banda, tenen llaços familiars amb la de Terra Nostra i amb la d’El Punt de Mas Duran, que han convertit els Relat en la gran nissaga de farmacèutics de Montcada i Reixac.

Eulàlia i Josep formen part de la segona generació que han continuat treballant de cara el públic al municipi. La titular de la farmàcia de l’avinguda Catalunya des de 1968 es va jubilar al 2008 i va traspassar el relleu a la seva filla, Judit Recasens. Amb 80 anys encara va alguns dies a la setmana a ajudar: “Vinc i prenc la pressió o canvio les guàrdies”, reconeix.

Quatre dels cinc fills del fundador són farmacèutics i set dels seus nou nets també ho són

“La farmàcia és el bressol de les nostres vides”, afegeix el petit dels germans Relat que segueix despatxant amb 72 anys amb una jubilació activa. Comparteix el negoci del carrer Major 89 amb la seva filla Joana, com a cotitular. La Júlia, la filla petita, treballa fent tàndem amb la seva mare, la també farmacèutica Carme Pardo, des del carrer Bateria de Can Sant Joan.

Les tres generacions de la família, Àngel, Júlia i Valentina Relat

Tercera generació

Amb el temps les farmàcies han canviat molt i, ara, la tercera generació dels Relat vol seguir fent història. “La meva mare va ser una farmacèutica atípica perquè va obrir l’establiment a la vida de les persones fent veïnat”, desta­ca Judit Recasens tot valorant que l’ofici li va permetre aprofundir en la seva dimensió social com a persona.

Quatre dels cinc fills del matrimoni, format per Àngel Relat i Dolors Roca, són farmacèutics

El secret dels Relat és que sempre hi són, tothom que truca o ve té una solució, i és una cosa que he admirat del meu pare i del meu avi”, afirma Joana Relat qui recorda l’antiga farmàcia com el punt de trobada dels avis, dels tiets i els cosins. “A la farmàcia es barreja la part professional, personal i familiar, però amb el temps acabes adonant-te que com més còmoda et sents és sumant el vessant social del pare i la part cien­tífica i pionera de la mare, per continuar fent créixer la història familiar”.

La tercera generació de la família Relat

Les dues cosines, Judit i Joana, deixen la porta oberta a una futura quarta generació de farmacèutics a la família darrere els taulells. “Mentre que continuïn amb la mateixa sensibilitat dels avis i besavis jo estaré contenta”, emfatitza Recasens.

Àngel Relat, tot un autodidacte

Tot i que es va formar a la marina, Àngel Relat va optar per estudiar farmàcia convertint-se en el primer farmacèutic de la nissaga. “Va ser tot un autodidacte”, subratlla el seu fill petit Josep. La seva germana Eulàlia destaca d’ell que va ser una persona molt propera: “Abans l’ambulatori era molt petit i sempre s’oferia per ajudar la gent i fer les primeres cures”.

Deixa un comentari