‘La dona no té llibertat per decidir si vol un part medicalitzat o natural’

La llevadora Montse Catalan va conduir el debat sobre la violència obstètrica després de la projecció del documental ‘Loba’, aquest dimarts a l’Auditori

La llevadora Montse Catalán va presentar el debat al voltant de la violència obstètrica i el documental 'Loba'
Sílvia Alquézar

En el marc del programa del Dia Mundial per la Salut de les Dones, l’Auditori Municipal va acollir aquest dimarts la projecció del documental Loba, dirigit per l’osteòpata i matrona Catherine Béchard. El reportatge explica com són els parts en l’actualitat arreu del món i quina ha estat la seva evolució cap una atenció cada vegada més medicalitzada. L’acte va ser presentat per Montse Catalán, llevadora i fundadora de la cooperativa ‘Migjorn, casa de naixements’, que va col·laborar en l’elaboració del documental. “La dona no té la llibertat de decidir si vol un part medicalitzat o natural, on es té en compte la part fisiològica, va comentar Catalán, qui va lamentar que la violència obstètrica és un fet tan rutinari que no es qüestiona, tot i les seqüeles psicològiques que pot generar a les mares i els seus nadons. Durant el debat, també es va reflexionar sobre la importància de respectar l’elecció de la dona on ella se senti segura”, va dir.

En l’actualitat, els parts a casa, que no estan inclosos a la xarxa de la sanitat pública, no arriben a l’1% a Catalunya, tot i que fins a la dècada dels anys 70 va ser una pràctica habitual. Amb la construcció dels grans hospitals a les principals ciutats espanyoles es va instaurar un nou model d’atenció, basat en la medicalització de l’embaràs i el naixement. Els parts van passar a ser un negoci a controlar quan va diminuir el nombre de naixements després de la II Guerra Mundial amb la normalització dels mètodes anticonceptius”, va manifestar Catalán, qui celebra que, avui dia, una part de la classe mèdica hagi començat a plantejar dubtes sobre el model actual.

Deixa un comentari