La sèrie documental ’18+1′ dona veu als menors no acompanyats a Catalunya

La Biblioteca Elisenda va acollir aquest dilluns la presentació del projecte, de l’Agència Talaia

La periodista Sara Montesinos, de l'Agència Talaia, durant la presentació del llibre 'Tan sols viure' a la Biblioteca Elisenda
Sílvia Alquézar
La presentació va incloure la projecció d'un vídeo resum sobre els 10 capítols de la sèrie documental '18+1'

La Biblioteca Elisenda va acollir aquest dilluns la presentació del documental ‘18+1’ i el llibre ‘Tan sols viure’, de l’Agència Talaia, que aposta per un periodisme crític. L’acte s’emmarca dins el programa del cicle Drets Humans, Migració i Refugi, que organitzen els departaments de Cooperació i Solidaritat i Polítiques d’Inclusió de l’Ajuntament amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre aquest tema.

‘18+1’ és una sèrie documental elaborada el 2019 en col·laboració amb ‘La Directa’ que consta de deu capítols temàtics per conèixer la vida de diversos joves que han migrat sols fins a Catalunya on, segons les dades oficials, hi ha més de 3.000 adolescents no acompanyats. “És la primera vegada que algú posava un micròfon a aquestes persones per saber com és el seu dia a dia, quan i per què van decidir marxar, com s’esperaven que seria Europa o què n’opinen sobre el racisme”, va comentar la periodista Sara Montesinos, una de les autores del projecte, qui va destacar que el documental pretén ser “un espai de diàleg i una eina de sensibilització antiracista per una acollida real i honesta.

Durant la presentació, Montesinos va denunciar la situació en què es troben els joves en arribar a l’Estat espanyol. Els menors estrangers no acompanyats, coneguts com a menes, són tutelats per la Generalitat quan arriben a Catalunya i ingressen en centres fins que arriben a la majoria d’edat. Però, quan fan els 18 anys, han de marxar de les instal·lacions. «És una autèntica salvatjada i aquesta pràctica s’està fent a casa nostra”, va remarcar la periodista, posant l’accent en la situació de precarietat i marginalitat a la qual se’ls aboca.

El documental ‘18+1’ va guanyar els Premis Carles Rahola 2019. L’Agència Talaia ha compartit de forma lliure i gratuïta tots els capítols “entenent el projecte com una eina transformadora en un exercici d’escolta i respecte”, va manifestar Montesinos, qui també va parlar del llibre ‘Tan sols viure’, un recull d’una desena d’històries de projectes migratoris durant la infància o l’adolescència. “Aquest volum sorgeix de la necessitat de sensibilització al jovent sobre la temàtica”, va destacar la periodista.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari