La Taula LGTBIQ+ reivindica el dret a estimar lliurament

La presentació oficial del nou ens va tenir lloc aquest divendres a la plaça de l’Església

La presentació oficial de la Taula LGTBIQ+ ha estat l'acte central del programa amb motiu del Dia Mundial de l'Alliberament LGTBIQ+
Sílvia Alquézar

La plaça de l’Església va acollir aquest divendres a la nit la presentació oficial de la Taula LGTBIQ+, l’acte central del programa organitzat per l’Ajuntament amb motiu del Dia Mundial de l’Alliberament LGTBIQ+, que es commemora el 28 de juny. L’esdeveniment va comptar amb la presència de la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Jessica Segovia (ECP); l’alcadessa, Laura Campos (ECP); dos representants de la Taula, els germans José i Arnau Martínez, i el director del Centre LGTBIQ+ de Barcelona, el montcadenc Andreu Agustín. «Ens fa molta il·lusió presentar la Taula perquè considerem que és molt necessària, ja que a Montcada no hi ha cap entitat sobre la temàtica», va manifestar Segovia, qui va destacar la diversitat de la seva composició. L’edil també va posar de relleu «el compromís d’aquest govern per reivindicar el dret a estimar de manera lliure».

Durant l’acte, Arnau Martínez va llegir un manifest en defensa de les persones LGTBIQ+. «Exigim que se’ns reconegui sense demanar permís», va dir l’activista, qui va fer una repassada per la lluita històrica del moviment, recordant el paper de les generacions anteriors. També va fer una especial èmfasi en la importància d’aturar els discursos homòfobs de l’extrema dreta, a qui considera «una greu amenaça per al col·lectiu perquè donen continuïtat al discurs de l’estigmatització i medicalització de les persones LGTBIQ+». Per la seva banda, José Martínez va parlar de la importància de la Taula, «com un espai de trobada obert a tothom que té per objectiu lluitar contra l’opressió d’origen estructural».

Per a Andreu Agustín, la creació de la Taula a Montcada i Reixac és un motiu d’alegria. «Em fa feliç veure plena aquesta plaça en un acte com aquest», va dir el director de l’equipament de referència de la temàtica LGTBIQ+ de Barcelona. El montcadenc va recordar algunes de les lluites on va participar a la dècada dels anys 80 al municipi. «Vam cercar sortides compartides i vam posar en marxa projectes il·lusionants com ara la creació d’un col·lectiu de joves contra l’atur», va expressar Agustín, destacant també el paper de les persones que han treballat pel moviment LGTBIQ+.

L’alcaldessa va tancar les intervencions manifestant la seva satisfacció per la creació de la Taula, que considera «un pas endavant en el reconeixement de la diversitat, a més d’un punt de trobada, reflexió i difusió dels drets del col·lectiu».Campos va comentar que encara queda camí per recórrer «per aturar el discurs d’odi de l’extrema dreta». En aquest sentit, l’edil va apel·lar a treballar contra l’homofòbia els 365 dies de l’any «perquè l’arc de Sant Martí brilli cada dia».

L’acte va incloure la projecció del film Pride (2014), que explica una història basada en fets reals sobre un grup d’activistes LGTBIQ+ que decideix donar suport a les vagues mineres de 1984 al Regne Unit. El programa per celebrar l’efemèride al municipi ha comptat amb diverses propostes com xerrades i altres actes per donar visibilitat al col·lectiu com la hissada de la bandera multicolor al turó de Moia i la instal·lació d’un fotocol dinamitzat pel grup Poker de iaies. D’altra banda, la Biblioteca Elisenda acull fins al 23 de juliol una exposició sobre les notícies falses al voltant del col·lectiu.

Deixa un comentari