Llum verda a una moció en defensa de l’escola catalana i el professorat

El document va rebre el suport de totes les forces polítiques a excepció de Cs i el PP

El Ple de l’Ajuntament va aprovar aquest dijous una moció en defensa del sistema educatiu català i del professorat amb els vots a favor del govern municipal –ICV-EUiA, ERC i Círculo–, el PSC, CiU i la CUP, mentre que Cs i PP van votar en contra. El document recull que el sistema educatiu català és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme, a més de ser una eina de cohesió i promoció social indispensable a Catalunya. En l’acord s’exigeix una rectificació pública als ministres d’Educació i Exteriors del govern estatal i als mitjans de comunicació que han acusat l’escola catalana d’adoctrinament. També se sol·licita que al Departament d’Educació de la Generalitat que iniciï les accions judicials necessàries contra els seus autors.

 

Per a la regidora d’Educació, Infància i Joventut, Jessica Segovia (ICV-EUiA), les acusacions contra el model català no fan cap servei a la convivència i són una provocació innecesària. “La instrumentalització de l’educació amb fins partidistes hauria de ser una línia vermella que mai s’hauria de traspassar”, va dir. El PSC també va defensar l’escola catalana i el seu plurilingüisme “perquè s’ha demostrat que és un model de qualitat, que té resultats, que ofereix oportunitats al jovent i permet la cohesió social”, va manifestar la portaveu socialista, Carme Porro. Per la seva banda, ERC va lamentar que es posi en dubte els 40 anys de professionalitat dels docents. “La mitjana acadèmica en llengua castellana a Catalunya és superior a l’estatal. Deixin treballar el nostre professorat, a qui animo a seguir així perquè el futur dels nostres infants està a les seves mans”, va comentar Salva Serratosa. També va rebutjar les manifestacions sobre l’adoctrinament la portaveu de Círculo, Mar Sempere, qui va destacar que “el sistema d’immersió lingüística no és un obstacle, sinó tot el contrari, és un important ajut que cal perfeccionar per aconseguir la inclusió de totes les realitats socials”, va explicar. D’altra banda, la regidora Montse Sánchez, de PDeCAT, va criticar els atacs a l’escola catalana “amb uns arguments que només poden venir de persones d’una manca d’ètica que fa por, però últimament ens hem acostumat a no tenir por”. El portaveu de la CUP, Josep Galván, també va defensar el model català i el seu professorat. “Sóc fill dels barracons del Reixac, on passàvem fred a l’hivern i calor a l’estiu. No apuntareu a aquelles mestres que ens van donar escalfor a l’hivern i ens van ventar a l’estiu. En gran part som els seus fills i, a una mare, mai se la toca. Mai destruireu el sistema que la classe obrera va aixecar amb tants esforços ”, va dir.

 

Pel que fa a les dues formacions que van votar en contra de la moció, Cs va argumentar que està “fora de lloc” catalogar les declaracions contra l’escola catalana de falta d’ètica i males intencions. El seu portaveu, David Gerbolés, va nomenar alguns exemples on considera que s’adoctrina a les escoles i va criticar que el model trilingüe que la seva formació defensa –català, castellà i anglès– només es trobi a centres privats. Per a l’edil, “potser el que està passant aquest dies a Catalunya tingui molt a veure amb el que està passant a les escoles”. Per la seva banda, la portaveu del PP, Eva García, va remarcar que “l’adoctrinament a l’escola és un fet lamentable que fa ens endarrerir en qualitat democràtica. Volem preservar les escoles com un lloc d’aprenentatge lliure d’adoctrinament polític”, va dir.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari