L’odissea d’una família per aconseguir una plaça a l’escola especial per al seu fill amb discapacitat

L’infant ja es va quedar sense lloc l’any passat per manca de vacants al centre més proper

Pau i la seva mare, Sara Banal
MB

Que les famílies amb infants amb necessitats especials ho tenen més difícil que les normotípiques no és un tòpic, és una realitat. Pau Mateu és un infant de 3 anys amb una lesió greu a la substància blanca del cervell que li provoca una paràlisi cerebral amb molts problemes de mobilitat, una deficiència visual aguda i un sever endarreriment en el seu desenvolupament neurològic. L’any passat, havia de començar l’escolarització a Infantil 3. La família, veïna de Terra Nostra, volia inscriure el petit a l’escola ordinària, però finalment va descartar aquesta opció seguint els consells de l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) de Montcada, que li va recomanar que estaria millor atès a l’especial. Pau, però, no va poder iniciar l’etapa infantil perquè el centre més proper, el CEE Jeroni de Moragas de Cerdanyola del Vallès, no tenia places disponibles.

Com a mesura temporal, l’EAP i els Serveis Territorials del Vallès Occidental li van oferir la possibilitat de retardar un any l’escolarització i inscriure’l a l’Escola Bressol Municipal Camí del Bosc, a Can Cuiàs. “Pau entra sobre les 9.20 h, quan arriba la seva vetlladora, i el recullo a les 13 h, després de dinar. Estem encantats amb l’atenció de les educadores”, comenta la mare, Sara Banal.

La història es repeteix

Enguany, la família esperava poder inscriure el seu fill a l’escola especial, però la història es torna a repetir amb el mateix argument que l’any passat, no hi ha cap vacant. La desesperació dels pares davant aquesta situació els ha portat, fins i tot, a presentar una denúncia davant del Síndic de Greuges. “És una injustícia tan gran! Per què hem de viure aquest patiment i angoixa? On són els drets del meu fill per gaudir d’una plaça pública com qualsevol altre infant?”, es lamenta la mare, tot afegint que “hem fet la preinscripció a l’escola ordinària, com ens han dit des de l’EAP, per no quedar-nos sense res, però estem molt preocupats perquè no disposarà dels mitjans necessaris per rebre una bona atenció”.

És una injustícia tan gran! Per què hem de viure aquest patiment i angoixa? On són els drets del meu fill per gaudir d’una plaça pública com qualsevol altre infant?

Sara Banal, mare de Pau

Les llistes definitives d’admesos es publicaran el 10 de juny. La família de Pau espera que es produeixi “un miracle” i pugui començar al setembre la seva escolarització obligatòria a l’escola especial. Segons fonts municipals, les administracions competents en aquest àmbit estan estudiant la situació per trobar la millor solució possible. “Ens van dir que el millor seria l’escola especial, tot i que tampoc ens desagradaria l’escolarització compartida, sempre i quan el nostre fill estigui bé, que és el més important”, subratlla Banal.

Deixa un comentari