‘Tant de bo hi hagués pobles tan compromesos com Montcada i Reixac’
La doctora Meritxell Bellet lidera al VHIO el projecte finançat per la Pink Run MiR
Meritxell Bellet és oncòloga mèdica i, des de fa 25 anys, ha centrat la seva activitat professional en el càncer de mama. En l’actualitat, treballa a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on lidera diverses investigacions clíniques a escala nacional i internacional. Un d’aquests projectes de recerca ha tirat endavant gràcies a l’aportació econòmica de Sin teta hay paraíso a través de la Pink Run. Enguany, Bellet no ha pogut participar a la cursa-caminada solidària perquè havia d’assistir a un congrés internacional a Madrid.
En què s’estant invertint els diners de Montcada?
Estem treballant en una recerca sobre la reavaluació pronòstica del càncer lobulillar, que afecta un percentatge menor de pacients, entre el 8 i el 15%. Aquest tipus està molt poc representat i té una biologia diferent. En l’actualitat, l’estem tractant amb el que coneixem del tumor més freqüent, sense saber si ho estem fent òptimament.
‘Amb els diners de Sin teta, estem treballant en una recerca sobre el càncer lobulillar, un dels menys freqüents’
En què consisteix la investigació?
Estem estudiant un grup rellevant de pacients durant un període de 9 anys per redefinir el pronòstic del carcinoma lobulillar invasiu en estadi precoç. En concret, ens centrem en la validació d’un nou punt de tall de Ki67, una proteïna nuclear que està relacionada amb la proliferació cel·lular en els tumors i que, per tant, suposa un important marcador pronòstic i predictiu del càncer.
En quin punt es troba la recerca?
Fins ara, hem analitzat 275 pacients i tenim dades preliminars que ens fan preveure que la nostra hipòtesi és correcta. Però, per acabar de corroborar-la, hem d’arribar a les 530 dones. Estem obrint la investigació a dos hospitals més per continuar la recerca. És un projecte interessant que hem presentat enguany al congrés europeu de càncer de mama, on ha tingut una gran acollida. Ara estem intentant captar noves col·laboracions econòmiques.
S’inverteix poc en investigació?
Els investigadors sempre volem més. Per aconseguir una beca important per a un treball rellevant, es necessiten dades preliminars, però no es pot començar la recerca sense diners, i és aquí on les aportacions com les de la Pink Run són tan importants. Justament perquè hi ha hagut aquestes donacions de Montcada i Reixac vam poder fer la investigació inicial i, posteriorment, sol·licitar una beca a la Societat Espanyola d’Oncologia per continuar investigant. D’altra banda, també és important remarcar que quantes més col·laboracions tinguem, més ràpid podem enllestir la recerca.
‘La Pink Run és la festa de la solidaritat i l’acompanyament a les dones afectades de càncer de mama’
Què representa la iniciativa de Sin teta?
La seva feina és impressionant perquè és un grup molt reduït de persones que alça la veu i ressona amb força perquè la gent de Montcada s’hi bolca. La Pink Run és una festa de la solidaritat i l’acompanyament a les dones amb càncer de mama. Tinc moltes pacients de Montcada i és un gust veure-les fora de l’hospital. Aquesta jornada és un exemple de solidaritat desinteressada i exemplar.
Què li diria a la població de Montcada?
Tant de bo hi hagués més municipis tan actius, compromesos i implicats com Montcada i Reixac. Estic molt agraïda perquè tot aquest projecte serveix per tenir més cura de les pacients, obtenir millors resultats, oferir més qualitat de vida a les dones… És una aportació realitzada des del cor que, a més, no té cap color polític. És la gent de la base que, amb el poc que té, en fa molt.