Viu La Ribera! impulsa un servei de mediació veïnal al barri

El projecte té com a objectiu millorar la convivència, avaluar l’estat de les infraestructures i atendre les necessitats del veïnatge

Les dues mediadores del projecte, Gemma Sánchez i Marta Bellido
Sergi Rodríguez

El programa Viu La Ribera! compta, des del passat mes de novembre, d’un servei de mediació veïnal. La iniciativa busca millorar la convivència i posar a la vista els problemes potencials del barri, tant a escala estructural (estat dels edificis, carrers, etc.) com comunitari (organització veïnal, conflictivitat, convivència, necessitats socials i intervenció comunitària).

El programa el duen a terme les mediadores Gemma Sánchez i Marta Bellido i, actualment, es troba en la fase inicial d’anàlisi. El servei, tot i estar englobat dins del projecte Viu La Ribera!, el coordina l’associació Vincle, que es dedica a fer acompanyaments comunitaris per tota Catalunya. Aquesta fase té per objectiu veure com es troba l’estat de les diferents comunitats que hi ha al barri organitzativament, en l’àmbit de convivència i conflictivitat,així com l’estat de les instal·lacions i l’immoble.

Entrevistes

Un dels punts importants d’aquesta primera fase és la realització d’entrevistes a referents del barri i representants de comerços. D’aquesta manera, l’objectiu és obtenir la percepció que hi ha de la convivència i de l’estat de les instal·lacions des del punt de vista de les diferents entitats i establiments. D’altra banda, també es posaran en contacte amb persones clau de diferents comunitats per poder trobar gent disposada a millorar el barri.

Les dues mediadores fan menció a la vulnerabilitat social de la Ribera que, tot i trobar-se a prop del centre, està descontextualitzat i apartat del seu entorn. Aquesta situació geogràfica fa que, dins del municipi, el barri estigui en risc d’exclusió i que es generi estigmatització. També expliquen com, al parlar amb la gent, s’han adonat del gran nombre de persones grans que hi viuen totes soles sense ajuda a edificis sense ascensor, cosa que fa que moltes vegades no puguin sortir de casa i generi més aïllament social.

És un barri on hi ha molta gent gran que viu tota sola, a edificis sense ascensor, i no poden gairebé sortir al carrer. Això les fica en un gran risc d’exclusió i fa que el barri tingui poca interacció social i comunitària

Gemma Sánchez

Una altra iniciativa que volen portar a terme és la creació d’un pla de benvinguda per a inquilins nous, ja que el barri té molt moviment de lloguer que pot dificultar la inclusió dins la comunitat. A banda, els veïns del barri són de procedències i ètnies diferents, cosa que pot arribar a dificultar encara més el sentit de pertinença. Anant escala en escala, porta per porta i fent entrevistes, poden entrar directament a les comunitats i veure els problemes de primera mà.

L’objectiu final d’aquest servei és empoderar les diferents comunitats perquè aquestes aconsegueixin autonomia i autosuficiència. D’aquesta manera, no necessitarien ajuda de tercers ni d’associacions com la seva i podrien resoldre les inquietuds del barri de manera més orgànica.

Es calcula que el servei entrarà la segona fase entre els mesos de febrer i març, on posaran en marxa les accions i iniciatives pertinents. Per a més informació, es pot contactar amb el servei a través de l’adreça electrònica [email protected] o el telèfon 629 325 912.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari