Steven Forti: ‘L’extrema dreta ha vingut per quedar-se, però hi ha formes de combatre-la’

L’historiador italià analitza les causes de l’ultradretanització de l’electorat com a fenomen global

Steven Forti, durant la xerrada, acompanyat de l'exalcalde Josep Maria Campos, que va presentar l'autor
Laura Grau
Steven Forti, durant la xerrada, acompanyat de l'exalcalde Josep Maria Campos, que va presentar l'autor

Polítics com Orbán a Hungría, Trump als Estats Units, Bolsonaro a Brasil o Abascal a Espanya encarnen una nova forma d'extrema dreta que no té res a veure amb els feixismes del segle XX, caracteritzats per l'ús de la violència, el concepte de creació d'un home nou i l'enquadrament de les masses en grans organitzacions."Ara, les formacions d'ultradreta està marcades pel populisme, el tacticisme, la utilització de les xarxes socials i l'existència de connexions transnacionals", va  explicar l'historiador italià Steven Forti, durant la presentació del seu darrer llibre 'Extrema derecha 2.0' (Editorial Siglo XXI, 2021), feta ahir la tarda a la seu d'En Comú Podem.

Segons Forti, les causes fonamentals de l'avanç de l'extrema dreta a les urnes són les desigualtats socials, la crisi de les democràcies liberals, la debilitat dels partits polítics i els sindicats i la desconfiança de la ciutadania cap a les institucions i l'establishment, "un terreny ideal perquè prosperin els rumors i les notícies falses". L'investigador també va apuntar un altre element per explicar l'ultradretanització de l'electorat: "La sensació de desprotecció i inseguretat que tenen molts ciutadans davant d'un món en canvi constant". Davant d'aquesta por, "l'extrema dreta ofereix respostes falses, però que el públic considera eficaces com tancar fronteres, construir murs o aixecar tanques".

La nova ultradreta aposta pel tacticisme i per abordar temes que polaritzen la societat com el feminisme, les polítiques LGTBI o, en el cas d'Espanya, la tauromàquia o la caça. Els seus líders no es consideren feixistes ni ultraliberals –alguns promouen polítiques socials, però només per als nadius–, sinó transgressors o antisistema, que qüestionen l'hegemonia cultural de les esquerres. "L'extrema dreta ha vingut per quedar-se, però no hem de ser fatalistes perquè hi ha maneres de combatre-la des de les institucions, els partits polítics i la societat civil", va concloure Forti.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari